Paari nädala eest ingliskeelses meediaruumis ringlema hakanud amatöörvideod ja postitused väitsid, et iga uuema Samsungi telefoni omanik võib ka oma telefonist sellise leida.

Täiendatud: loe lõpust Samsungi peakorterist Fortele saadetud kommentaari.

Vandenõuteooria: aku küljes on sala-antenn

Väidetavalt asub pealtkuulamisseade nutitelefoni aku küljes salajane seade, millega valitsus sind pealt kuulab.

Selle tõestuseks peaks saama iga Samsungi nutitelefoni omanik oma telefonist aku välja võtta. Aku peal on väike ruudukujuline märk (QR-kood) ja kleebis.

Eksitavate videote autorid utsitavad inimesi kleebist aku küljest lahti kiskuma. Kleebise küljes ilmnebki spiraalne antenn ja see peaks olema kurja juur.

Mida täpselt see antenn kurja teeb, kuidas töötab ja miks selle peaks ära kiskuma, ükski vandenõuteooriaid jagav allikas muidugi ei põhjenda.

Kolm viga, kui oma telefoni akut nokkida

Kuigi kogu eelnev teooria on väga jabur, võivad inimesed oma telefoni akult siiski kleepse maha kiskuda ja teha sellega mitu ohtlikku viga.

Esiteks võib see olla lausa füüsiliselt ohtlik. Nagu Forte hiljuti kirjutas, võivad liitiumakud olla väga ohtlikud, kui neid füüsiliselt kahjustada. Seega: ärge akut torkige!

Teiseks on suur risk, et sellise tegevusega rikutakse oma telefoni garantiitingimusi. Kui hiljem mingi telefoni funktsioon ei tööta, siis on remonditöökojal suure tõenäosusega õigus öelda, et telefon on tahtlikult rikutud.

Kolmas viga: tegu on NFC antenniga, millega saab teha mitmeid lahedaid asju. Kui see ära kiskuda, siis NFC telefonis ei tööta.

Mis asi on NFC?

NFC ehk near field communication on eesti keeles lähiväljaside, mis lubab telefonil teise NFC seadmega paari sentimeetri kauguselt suhelda. NFC kasutamiseks on vaja antenni. Paljudel telefonidel on see tagumise plastikkaane sees, Samsungi telefonidel kleebitud aku ümber.

NFC on väga levinud ja see on peaaegu kõigis tänapäeval müügil olevates nutitelefonides. Forte toimetus leidis selle loo kirjutamiseks pikema vaevata telefoni, mis on artikli juures oleval pildil. Nagu näha, on aku peal olevale kleebisele isegi kirjutatud: Near Field Communication.

NFC-ga saab teha igasuguseid asju ja sellest on aastaid kirjutatud, mistõttu on ime, et inimesed langevad lollitamise õnge.

Ja mõni Eesti firma on oma äri sellele eeldusele rajanudki, et inimesed teavad, mis on NFC. Käesoleva uudise valguses tuleb neile selles palju edu soovida.

Lisatud Samsungi ametlik kommentaar:

"Video väide, et Samsungi nutitelefoni akus on luuramiskiip, pole tõsi," teatas pressiesindaja vahendusel Fortele otse Samsungi peakorter.

"Must osa aku küljes on Near Field Communication (NFC) antenn, mis ühendab telefoni NFC kiibi NFC terminalidega. Kuldne juhe on flexible printed circuit board, mis ühendab akuklemmid NFC antenniga," teatas firma.