Tegemist on Note10 ja S10 lipulaevtelefonidel põhinevate mudelitega, millel on mõned uuendused kuid kohati on ka lipulaevadega võrreldes järeleandmisi tehtud, näiteks on mõlema telefoni ekraanid väiksema eraldusvõimega. Ekraanid on mõlemal telefonil aga üpris suured - 6,7 tollised, ehk suuremad kui Note10 tavamudelil.

Peamised on kaamerad

Samsungi esindajate sõnul on telefoni peamised uuendused kaamerates - Galaxy S10 Lite tagaküljel on kolm kaamerat – 5MP makroobjektiiv, 48MP Super Steady OIS stabilisaatoriga ülilainurkkaamera ja 12MP lainurkkaamera, mis on paigutatud nelinurga kujuliselt. Ees on telefonil 32 MP auguraua-tüüpi esikaamera, mis on võrreldes tavalise S10ga toodud nurgast keskele nagu Note10 seerial.

Galaxy Note10 Lite telefoni tagaküljel on samuti kolm kaamerat – 12MP ülilainurk, 16MP lainurk ja 12MP telefoto. Sarnaselt S10 Lite mudelile on ka Note10 Lite esiküljel 32MP kaamera.

Note10 Lite (vasakul) ja S10 Lite

Forte on saanud Note10 Lite'i juba omal käel katsetada ning võrreldes S10 ja Note10 telefonidega tundub tagumine kaamera olevat umbes sama hea kvaliteediga, kuid märkimisväärseid muudatusi või parandusi tunda ei ole. Tagumised kaamerad on head, täpselt nagu Samsungi lipulaevadel, kuid esikaamera värvitundlikkus jäi pisut soovida ning esikaamera pildid tulid liialt valkjad.

Mis jääb, mis kaob?

Heaks uudiseks on ka see, et Note10 Lite versioon saab sarnaselt Note10 tavamudelile kaasa puutepliiatsi, millel on Bluetooth Low Energy tugi ning mis laseb sarnaselt "suurele vennale" telefoni kontrollida - teha pilte või vahetada slaidiesitluse slaide. Samuti saab sellega viibates telefonile käsklusi anda.

Akud on telefonidel samuti suuremad kui lipulaevadel - mõlema Lite mudeli akusuurus on 4500 mAh (võrdluseks S10 tavamudelil 3400 mAh, Note10 3500 mAh). Samuti toetavad telefonid 45 vatist kiirlaadimist.

Loobutud on telefonide juures peenematest lisadest, mis valdavale osale telefonikasutajatele ilmselt olulised ei ole - HDR10 toest, Dolby Atmos helist ja teistest pisiparandustest. Atmose puhul oli küll tunda, et see on kadunud, eriti kui sellega harjunud olla, kuid tegemist ei ole märkimisväärse kaotusega.

Ühe päeva jooksul saadud Note10 Lite'il põhinev üldine telefoni kasutamiskogemus oli aga väga sarnane S10 ja Note10 kasutuskogemusega. Telefon on kiire ja toimekas, kaamera on võrreldav lipulaevadega. Seda, et tegemist on odavama mudeliga, võib tunda vaid ekraanilt filmi vaadates - siis on näha, et eraldusvõime on väiksem ja HDR-i tugi puudub, samuti on tunda Dolby Atmose puudumine.

Hind ja kättesaadavus

Galaxy S10 Lite telefon tuleb müügile kolmes värvis – valge, must ja sinine ning Galaxy Note10 Lite värvivalikus on hõbedane, must ja punane. Mõlemad telefonid tulevad müügile jaanuari lõpus ning nende hind jääb umbes 600-700 euro vahele.

Ilmselt hind on selle telefoni juures ka kõige probleemsem. HV.ee andmetel saab näiteks Samsung S10 tavamudeli odavaimast kohast kätte 610 euroga, Note 10 aga 740 euroga. Seega pole minu hinnangul ühtegi argumenti, miks osta odavama S10 asemel S10 Lite, Note10 puhul võib aga Lite kasuks otsustada see, kelle jaoks 100 eurot on piisav hinnaerinevus, et mitte eelmisel aastal välja tulnud tippmudeli kasuks otsustada.