Hamburgis elav Fabian Steppat ehmatas end eelmisel esmaspäeval kaameks: oma telefonikõnede väljavõtet uurides leidis ta halva üllatuse.

Kell 4.23 hommikul oli asi pihta hakanud: tema kodune ruuter oli võtnud telefoniühenduse Falklandi saartega, ja siis hakkas see korduma iga kolme minuti tagant - kestes kord pikemalt, kord vaid mõne sekundi. Ilmnes, et tema FRITZ!Box ruuteri külge oli keegi wifivõrgu kaudu ühendanud kaks virtuaalset IP-telefoni ja nende kaudu hakati helistama. Ja poole tunniga oli tekkinud juba 4200-eurone telefoniarve.

Ja siis ilmnes, et ta pole esimene, keda selline probleem on tabanud. Sarnaseid kaebusi oli mujalgi kuulda. Teenusepakkuja Unitymedia küll teatas Steppatile, et võtab arve enda klaarida ja 4200 eurot mees siiski maksma ei pea, sest tegemist on ilmselgelt kriminaalse sissemurdmisega tema seadmesse.

Sissemurdja oli kasutanud kombinatsiooni kas ruuteriomaniku meiliaadressist või kasutajanimest, ruuteri IP-aadressist ja teadmistest, kuidas ruuterile väljastpoolt ligi pääseda. Enne seda olid häkkerid ligi pääsenud ka 16 miljoni sakslase digitaalsele identiteedile. Praegu pole küll teada, milliste ruuterimudelitega see probleem ilmnes ja kas probleem oli just ruuteris või mujal.

Elisast kinnitati Fortele, et kuigi ka Eestis müüakse Fritz!Box-ruutereid, pole siin nendega probleeme teada ja kui kuskil teist tüüpi ruuteritesse ongi sisse häkitud, siis probleem on olnud pigem vahendusjaamades kui ruuterites.  Aga Saksamaal antakse kliendile juba kindlad kasutajatunnused kaasa, mis võib identiteedivarguste korral probleemiks kujuneda.