Glamuursus peitub osaliselt pilkupüüdvas disainis – aga kindlasti ka kõrgetes hindades. Mis oleks glamuursem kui edev vidin, mida sina saad endale lubada, aga naabri-jobu Nursultan Tuliagby küll ei saa, kui "Boratit" tsiteerida.

Selge on igatahes see, et Apple'i glamuur on osutunud kauakestvaks ja võib seega püsima jääda ka siis, kui iPhone-iPad oleksid veidi odavamad.

Rõõmustage siis: 2014 võib olla see aasta, mil Apple'i juhtkond on valmis selle kontseptsiooniga eksperimenteerima.

Osaliselt kinnituse leidnud kõlakate põhjal on saabumas nii taskukohane õunatelefon kui ka -tahvel.

Säästutelefon on tõesti na-atuke odavam

Esimene kõlakas on pärast mitmeid päevi (veebi)meedias vahutamist tõesti nüüdseks tõeks osutunud.

Odav Apple'i telefon pole iseenesest midagi uut – seesama iPhone 5c, mida juba möödunud septembrist osta saab.

Kõik on sama mis varasemates 5c'des, aga andmeruum kasutaja failidele on kahanenud 8 GB-le (varem saadaval 16 ja 32 GB variandis).

Palju Apple'i opsüsteem ja muu tarkvara sellest endale kahmab ehk reaalselt kasutaja käsutusse jääb, on hetkel meile teadmata.

Muidugi ei tähenda "soodus Apple'i moodi" tõesti soodsat pakkumist, vaid väikest rahalist võitu tavaseadmetega võrreldes.

Nt Ühendkuningriigis saab lepinguvaba 8 GB 5c välja osta 409 naela (488,14 euro) eest. Lepinguga võib selle isegi esialgu tasuta koju viia, oleneb riigist ja operaatorist.

Hinnavaatlus.ee ütleb, et praegu saab Eestis soetada 16 GB andmeruumiga iPhone 5c umbes 525-550 euro eest. See on siis senine odavaim võimalik 5c. Saame näha, kui palju 8 GB 5c meie kandis hinnaks saab...

Okei, aga räägi nüüd odavast tahvlist

See on hetkel kõlakas ehk täiesti tootja esindajate poolt kinnitamata, kuid Apple plaanib soodustahvlina välja pakkuda... iPad 4.

Foto: tootja

Ka see pole midagi uut, vaid sama tahvel, mille Apple väljastas 2012. a lõpus. Nüüd aga saab iPad 4 uue stardi kui odavam alternatiiv iPad Airile, ja vahetab müügikohtades välja iPad 2.

Veebisait 9to5Mac usub, et LTE 16 GB iPad 4 saab teisel ringil vähemalt USAs hinnaks 559 dollarit (ehk 30 dollarit rohkem kui 3G iPad 2).

WiFiga iPad 4 peaks aga saama hinnaks 429 dollarit ehk samuti 30 dollarit enam kui vastav iPad 2, mille see välja vahetab.

Kuna iPad 2 olla seni populaarseim iPad ja selle varud hakkavad otsa saama, tundub selline vahetus Apple'i vaatenurgast mõistlik. Isegi, kui kasutajad ei nõustu.

Milleks kogu see odava turu värk?

Milleks Apple'ile sellised alpused nagu madalamate hindadega katsetamine (isegi kui reaalne märgatav hinnalangus jääb vähemalt tänavu ära)? Seni pole seda ju vaja olnud...

S.t, miks aidata puhaskasumi-langusele kaasa, kui isegi senised kõrged kasumid viimastel aastatel analüütikutele pettumusi valmistavad?

Eks ka Õunamaja on huvitatud selle müütilise "teise miljardi" püüdmisest, mis tähendab algupäraselt arengumaade internetti meelitamist, aga siinses kontekstis ka nende nutitelefoni-maailma meelitamist.

Teise miljardi püüdmise mõte on piisavalt ahvatlev, et senine ainult-kõrged-hinnad-ärimudel üle vaadata. Kasvõi selleks, et Google ja Androidi-seadmete tootjad kogu pirukat endale ei saaks!

Kokkuvõttes: esimene mingis mõttes soodus Apple'i telefon saab olema 5c, mille kohta sarnased kõlakad enne selle ilmumist usinalt ringlesid.

Irooniline, et veidi madalam hind tuleb vähemmahuka sisemälu arvelt...