Summa suurus, mis kolmelt lunavaraviirusega seotud kontolt minema manööverdati, jääb meie vääringus pisut alla 120 000 euro. See oli arvetel digivaluutas bitcoinis. Pole teada, kes arved tühjaks tegi ja miks. Kui häkkerid peaksid tõesti üritama ise raha reaalselt kätte saada, tuleb neil seda teha seadusesilmade jälgimise all.

Kui viirus arvuteis levima hakkas, nõudis see ohvritelt, et nood maksaksid bitcoini kasutades 300 dollari väärtuses lunaraha. Bitcoini tehingud ja kontod on küll avalikud, kuid samas ka anonüümsed. See tähendab, et keegi tundmatu võib küll raha liigutada, aga selle liikumine on jälgitav. Selle, kuidas summa nüüd kolmelt kontolt üheksale teisele bitcoini kontole ümber jagati, registreeris Twitteri bot @actual_ransom, mis seatigi üles spetsiaalselt kolme kontot jälgima.

Europol CNNile asjade käiku ei kommenteerinud ja USA justiitsminsteerium ei vastanud samuti. Identiteediturvalisusfirma Token tegevjuht Melanie Shapiro ütles aga CNNi uudistele, et ilmselt liigutatakse summasid selleks, et nende jälgimist raskendada.

"Me võime küll ise oma silmaga näha, kuidas bitcoin kontolt kontole liigub, aga iga ülekanne teeb selle jälgimise ja mõne konkreetse inimesega seostamisega raskemaks," ütles Shapiro. Tema sõnul on olemas ka vastavad teenused, mille abil saab suuremaid summasid pisikeste ülekannete abil väiksemateks pudemeteks jahvatada, mida on üha keerulisem jälgida. Hetkel jäävad ametivõimud ja küberspetsid lihtsalt valvelolekusse ning hoiavad rahade edasistel liikumistel huviga silma peal, märkis CNN.