"Kui presidendil pole aega telefonile vastata, siis saab tema meeskond tema asukoha hõlpsalt kindlaks määrata. Nii aitab Yepzon rahvusvahelist segadust vältida," ütles Otto Linna, Yepzoni tegevjuht.

Peale Putini kinkis ettevõte samasuguse seadme ka USA presidendile Barack Obamale. Yepzoni seade töötab nii ameeriklaste GPS kui ka venelaste GLONASS satelliitide süsteemis.

Kuigi seadme kinkimine riigijuhtidele on firmalt kaval tähelepanutrikk, on firma toode ka reaalselt päris kasulik ja praktiline abivahend.

Aitab leida lapse, eaka või kadunud asja

Yepzoni träkker on sisult lihtsalt väike vidin, mis saab oma asukoha satelliitidelt ja saadab selle mobiilivõrgu kaudu "peremeestelefoni". Alguses peabki Yepzoni telefoniga "paaritama", edasi võib 46-grammise vidina pista taskusse või kotti.

Nii võib Yepzon olla kasulik või isegi elupäästev vahend, kui seda kannab kaasas laps või näiteks Alzheimeri tõvega eakas. Samas võib selle jätta ka hoopis auto pagasiruumi, paati või ratta sadulakotti.

Träkker pole mõeldud reaalajas jälgimiseks, kuna masin saadab oma asukoha serverisse kõige sagedamini iga kolme minuti tagant.

Tavalises töörežiimis teatab vidin oma asukohast kord päevas ja peab nii ilma laadimiseta vastu umbes nädala. Täislaadimine võtab kaks tundi ja vidin teatab telefoni äpi vahendusel, et nüüd on aeg akut laadida.

100 eurot maksev veekindel seade töötab kõikides mobiilivõrkudes üle kogu maailma. Kuna üle andmeside oma asukohaandmete edastamine maksab, tuleb arvestada ka väikese kuutasuga.

Esialgses ostuhinnas on piisavalt "andmemahtu" kuueks kuuks. Pärast seda tuleb mobiiliäpi seest seda juurde osta. 3,95-eurosest maksest piisab vaikimisi seadistuse juures üheks kuuks andmesideks, mis kehtib kõikides Euroopa Liidu riikides, Norras, Šveitsis, Venemaal ja USA-s. Ülejäänud riikidele saab eraldi rändluspaketi osta.