Ajakirjas Enviromental Science and Technology ilmunud uuringus käsitletakse põhjalikult Canoni, Hewlett-Packardi, Ricoh'i ja Toshiba printerite osakesteemissiooni, vahendab LA Times.

„Ooht tervisele on selgelt tõestatud," rääkis uuringu autor Austraalia Queenslandi tehnikaülikooli füüsik Lidia Morawska. Osakeste sissehingamine põhjustab tema sõnul tervisehäireid alustades hingamisteede ärritusest, südame veresoonkonna probleemidest ja lõpetades vähiga. Konkreetne mõju sõltub osakeste koostisest.

Emissioon sõltub printerite margist. Morawska koos oma kolleegidega selgitas välja 37 masinat, mis klassifitseeriti osakeste mitte emiteerijaks, kaheksa aparaati eritab osakesi keskmisel või vähesel määral ja 17 printerit osutusid suureks saastajaks.

Osakesi mitte õhku paiskavate printerite seas oli kaheksa HP Laserjet 4050 printerit ja neli Ricoh'i Aficio mudelit. Suurteks saastajateks osutusid HP 1320 ja 4250 mudelid, mis printimisel eritasid õhku kuni kümme korda rohkem osakesi.

Uuringus ei vaadeldud näiteks tahmakasseti tüüpe ega printerite vanust, mis tähendab, et ühe mudeli erinevad eksemplarid võivad anda erinevaid tulemusi.

HP teatas pärast uuringu avaldamist, et ettevõte jälgib kõiki rahvusvahelisi standardeid ja testib oma tooteid tolmu eritamise suhtes.

Morawska uuring sai alguse mitte huvist printerite vastu, vaid ta kutsuti analüüsima tiheda liiklusega tänava ääres asuva kuuekorruselise kontorihoone ruumide õhu kvaliteeti. Teadlased avastasid üsna ruttu, et töö ajal oli õhus lendlevate osakeste määr siseruumides märgatavalt suurem kui väljas.

Siseruumide õhu kuupsentimeetris leiti tööpäevadel olevat ligikaudu 89 400 ja hoonest väljas ligi 25 500 osakest kuupsentimeetri kohta.

Uuringus tuvastati, et peamiseks saastatekitajateks olid printerid. Koopiamasinad näiteks eritasid osakesi märgatavalt vähem.