Ameerika jalgratturid leiutasid odava ja mugava mooduse, kuidas endale sõiduteel tähelepanu tõmmata ja vältida liiga lähedalt mööduvaid sõidukeid: nad kinnitasid pakiraamile ristipidi “nuudli” ehk meilegi tuttava vahtplastist pika toruja treeningvahendi, mida kasutatakse näiteks vesivõimlemises.

End laiemaks teha saab ka muude vahenditega: näiteks soovitatakse Eesti ratturite kogukonnas pakiraamile kinnitada seljakott või pikk paberirull, sobib ka puuoks jms. Kõik, mis tõmbab autojuhtide tähelepanu ja on laiem kui ratas ise, sobib. Kuniks see küljest maha ei kuku või liikumist ei takista.

Villu Vane, Maanteeameti liiklusekspert soovitab leiutamisega piiri pidada. Ta tuletab meelde Liiklusseaduses kirjas olevaid nõudmisi: „Seaduses on kindlaks määratud jalgratta suurim lubatud laius, see on kaherattalise ratta puhul 80 cm.”

Nuudeldada võib, aga see on ohtlik

Seega, kui nuudel naksata 80 cm pikkuseks, ise sõita nii palju paremal sõidutee servas kui kannatab ja panna värviline vorst lehvima nii palju vasakule välja kui võimalik, on kõik seaduspärane?

“Kui selle treeningvahendiga jääb laius lubatud piiridesse, siis võib nii sõita,” ütleb Villu Vane. “Kuid sellega kaasnevad ohud.”

Vaata videot ja loe edasi SIIT