Mis puudutab odavama ja madalama keskklassi telefone, siis neid ostva kliendi jaoks on pea alati esimesel kohal hind, seega klaarime selle küsimuse kohe ära. A40 on tõsine odavtelefon - selle saab hv.ee järgi kätte lausa 214 euroga, A50 odavama versiooni eest tuleb välja käia 278 (kallim versioon jääb umbes 300 ringi) ja P30 Lite'i eest 339 eurot. Millist aga valida - kas osta kõige kallim, kõige odavam või hoopis kuldne kesktee?

Korpus

Hinnaklassile omaselt on kõik telefonid plastist korpusega. P30 Lite ja A50 on enam-vähem sama suured, A50 on nii laiuses kui ka pikkuses paar millimeetrit suurem. A40 on aga oluliselt väiksem ning käepärasem, olles suuruselt umbes iPhone'i mõõtu.

Inimestele, kelle jaoks on suured telefonid vastumeelsed, on P30 Lite ja A50 ilmselt samuti vastumeelsed. Mõlemal telefonil on üle kuue tolline ekraani diagonaal ning kõige suurem neist on just A50. A40 ekraanidiagonaal jääb aga napilt alla kuue tolli, 5,9 peale.

Eraldi tasub mainimist Huawei P30 Lite'i kaamerasüsteem, mis telefoni korpusest välja ulatub ning tasapinnale asetades telefoni ebastabiilseks muudab. Minu jaoks, kes ma telefoni pidevalt tasapinnale asetan, et seal kas uudiseid lugeda või videosid vaadata, oli see ebamugav, kuna väikseimgi liigutus võis telefoni laual pisut kõikuma panna. Kummagi Samsungi mudeliga neid probleeme ei olnud.

Pisut ka värvidest - testis oli virsikukarva A40, mis valguse peegeldudes andis välja kelmikat vikerkaarjat tooni, P30 Lite'i tagakaas oli aga sinajas ning muutis samuti valguse käes efektselt värvi. A50 tagakorpus oli klassikaliselt valge ning mingeid erilisi efekte või silmapaistvust sellel ei olnud.

Samsung A40
Huawei P30 Lite

Ekraan

Ekraanid on kõigil kolmel seadmel pea äravahetamiseni sarnased, vähemalt näiliselt - telefonidel on äärest ääreni ekraanid, millel on esikaamera tarvis esipaneelil tilgakujuline kulm. Tegelikult on aga Samsungi ekraanid arenenuma ekraanitehnoloogiaga AMOLED-ekraanid, kolmest mudelist kõige kallimal Huaweil on aga hoopis IPS paneeliga LCD ekraan. Eraldusvõime on telefonidel põhimõtteliselt sama, sarnane on ka ekraani ja kere suhe.

Samsung A50
Huawei P30 Lite
Samsung A40

Kas seda ekraanierinevust on ka märgatavalt tunda? Ma ei ütleks, vähemalt mitte tavatarbija jaoks. Jah, näha on, et AMOLED ekraanil on rohkem värve, kuid seda vaid juhul, kui parajasti on kõrvale panna täpselt samal eredusel ja sama pilti kujutav ekraan. Kuna värve puudutav maitse on niikuinii erinev, siis võiks justkui öelda, et tegemist on maitseasjaga, kuid AMOLED ekraanidel on ka teisi eeliseid, näiteks on mustad värvid tumedamad ja need pole vaatamisnurga suhtes nii pretensioonikad kui LCD ekraanid.

Lõppkokkuvõttes võib seega öelda, et ekraanide lõikes võidavad Samsungi odavtelefonid, eriti arvestades nende soodsamat hinda.

Sõrmejäljelugejad

Üks oluline puudutamist vääriv teema on veel sõrmejäljelugejad ning siinkohal tuleb au anda Huaweile. Kuigi nii A40 kui ka P30 Lite mudelitel on sõrmejäljelugejad telefoni tagaküljel, on A40 lugeja pisut liiga väike ning seega ebamugav. Huawei luger on paraja suurusega ning ka kiire ja hea koha peal.

Mis puudutab Samsung A50 mudelit, siis selle sõrmejäljelugeja on täielik nuhtlus. Jah, see on küll integreeritud ekraani sisse nagu tippmudelite puhul trendiks on, kuid tegemist on optilise sõrmelugeriga, mis on esiteks ebatäpne ja teiseks aeglane. See tuli välja testis, kuid olen sama tagasisidet kuulnud ka telefoni kasutajatelt, kes on öelnud, et on ekraanisisese sõrmejäljelugeja asemel otsustanud hoopis näotuvastuse kasuks, et probleeme vältida.

Seega, sõrmejäljelugeri kategoorias saab kindla punkti Huawei P30 Lite.

Protsessor ja mälu

Protsessori poolest jääb odavam A40 kallimatele A50 ja P30 Lite mudelitele märkimisväärselt alla ning seda on ka kasutuskogemuses tunda. A40 sees peitub Exynos 7885 kiibistik (14 nm tehnoloogiaga), mis tähendab kaheksatuumalist protsessorit - 2x1,77 GHz ja 6x1,59 GHz tuumadega. A50 ja P30 Lite on enam-vähem samade protsessoritega, Huaweil on 4x2,2 GHz ja 4x1,7 GHz protsessorituumad, A50-l aga 4x2,3 GHz ja 4x1,7 GHz. Siinkohal räägib aga Samsungi kasuks 10 nm kiibistik, Huawei kasutab 12 nm tehnoloogial põhinevat süsteemi.

Kõigil telefonidel on eri konfiguratsioonides vähemalt 4 GB muutmälu, A50 ja P30 Lite pakuvad aga lisaks ka 6 GB mudelit. Sisemälu on Huaweil 128 GB, A50-l 128 või 64 GB ja A40-l ainult 64 GB. Seega nii mälu kui ka protsessori poolest on asjalood üpris võrdsed, kuid võit kaldub odavamat hinda ja A40 ja A50 väikest hinnaerinevust arvestades siiski Samsung A50 kasuks.

Kaamerad

Tänapäeval on loomulikult üheks väga oluliseks telefoniostu puudutavaks teguriks kaamera ja selle võimekus. Viimasel ajal on parimate telefonikaamerate poolest tuntud Huawei, kelle P30 Pro telefon ka DxOMark telefonikaamerate testi tipus on.

Huawei enda hinnangul kandub see üle nende odavmudelile, mille puhul samuti kaamera võimekust toonitatakse. Käisime Helsingis kõigi kolme telefoniga pildistamas - teie üritage arvata, millise telefoniga pilt tehtud on.

Kõik fotod on tehtud automaatrežiimis, kuna just seda kasutavad inimesed enim. Samuti on kõik pildid tehtud sama koha pealt ning enam-vähem sama rakursiga, see selgitab ka seda, miks ühel lainurkfotol pool autost pildist välja jäänud on.

Esimene on tavafoto - tähelepanu tasub pöörata sinistele ja rohelistele toonidele, näiteks taevas ja tornikiivril, mis on kohati üle valgustatud, kuid ka pilvedele taevas.

Telefon 1 - tavafoto
Telefon 2 - tavafoto
Telefon 3 - tavafoto

Ka teine foto on tavafoto, kuid annab loodetavasti edasi seda, kuidas eri kaamerad saavad hakkama punase tooniga ning valguse kujutamisega pilvedes. Samuti on fotodelt hästi näha, et kaamerad jäädvustavad meie ümber toimuvat väga erinevates toonides.

Telefon 1 - värvid ja taevas
Telefon 2 - värvid ja taevas
Telefon 3 - värvid ja taevas

Kolmas foto on lainurk, mis võimaldab mõista seda, millise nurgaga lainurkkaamera pildistab, nagu näha, venitavad mõned telefonid äärealadel asuvad esemed väga välja.

Telefon 1 - lainurk
Telefon 2 - lainurk
Telefon 3 - lainurk

Seega, õiged vastused on järgmised: telefon 1 - Samsung A50, telefon 2 - Huawei P30 Lite ja telefon 3 - Samsung A40. Siia alla ka väikestest tehnilistest detailidest kubisev tabel, kuid nagu öeldakse, üks pilt räägib rohkem kui tuhat sõna.

Minu hinnangul tegi parimat pilti, eriti just ülevalgustatuse poolest Samsung A50, kuid nagu varasemalt öeldud, siis eks fotode puhul jääb palju tõlgendamiseks (eriti just näiteks värvuste poolest). Samas on ka võimalik, et P30 Lite töötaks kõige paremini nn pro-režiimis, kus fotograaf saab ise erinevate mõjuritega mängida.

Laadimine ja aku

Viimane kategooria, mida me puudutame, on laadimine ja akut puudutav. Kõige väiksem aku (3100 mAh) on loomulikult kõige väiksemal telefonil, ehk A40-l, kuid üllataval kombel ei jää P30 Lite sellest kaugele - suurel telefonil on vaid 3340 mAh aku. A50 teeb mõlemale telefonile korralikult silmad ette, kui laob letti 4000 mAh aku.

Huawei kasuks räägib kiirlaadimine, mis on 15 vati asemel 18 vatise võimsusega, kuid tegelikult ei ole see erinevus piisavalt suur, et mingit olulist rolli mängida. Küll aga on tunda pea 700 mAh suurust akuerinevust. Seega, ka siin saab punkti taas Samsungi A50.

Lõpphinnang

Kõiki tegureid arvesse võttes võib öelda, et kehtib vana hea tõde ning kesktee on alati kuldne - seega, kui rahakott just ei pitsita, ei ole mõtet osta kõige odavamat telefoni, kuid samas ei ole vajadust ka sajalisi luhvtitada. Samsung A50 on väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega telefon, mis nii mõneski kategoorias endast kallimatele telefonidele ära teeb. Sõrmejäljelugeja on sellel aga tõepoolest kohutav, seega lülita see välja ja lepi kas koodi sisestamise või näotuvastusega.