Riigi rahvusvahelise esindaja sõnul on krüptovaluuta välja arendamise eesmärgiks vähendada rahvusvaheliste sanktsioonide mõju. Samuti on see väidetavalt kasuks USA poolt kontrollitavast üleilmsest majandussüsteemist kõrvale hoidmiseks.

Veel nimetu krüptovaluuta saab Cao de Benose sõnul meenutama Bitcoini. "Hetkel oleme me veel selle loomise algstaadiumis ning kaardistame kaupasid, mis võiks sellele väärtuse anda," selgitas Cao de Benos. Samas rõhutas mees, et tegemist on eraldiseisva valuutaga, mitte kavaga kohalikku valuutat, Põhja-Korea woni digitaliseerida.

Ka läänemaailma analüütikud on täheldanud, et Põhja-Korea huvi krüptovaluuta vastu on viimasel ajal hüppeliselt tõusnud. "Põhja-Korea on näidanud huvi krüptovaluuta ja kaevandamise vastu, samuti on täheldatud juhtumeid, kus sealsed häkkerid on sisse murdnud krüptoplatvormidele," ütles Vice'ile analüütik Kayla Izenmann.

Eelmisel kuul avaldatud ÜRO raport näitas, et pingutused pole vaevata. Riikliku toetusega häkkerid on aastate jooksul krüptovaluutat varastades kokku suutnud ajada üle kahe miljardi USA dollari, mida kasutati relvasüsteemide arendamiseks.

Kuid on ka arenenumaid skeeme - näiteks on mõned lähiriikide elanikud aidanud Põhja-Koreal sanktsioone vältida. Üheks selliseks on endine Singapurist pärit kapten Jonathan Foong Kah Keong, kes lõi Hong Kongis ettevõtte nimega Marine Chain. ÜRO sõnul oli ettevõtte üheks eesmärgiks aidata Põhja-Koreal endale krüptoraha eest laevades osalus hankida ning seega vältida kaubandussanktsioone.

Cao de Benos teatas ka, et järgmise aasta veebruaris korraldatakse järjekorras teine plokiahela konverents. Esimene ja eelmine konverents toimus selle aasta kevadel. Ajakirjanikud oodatud ei ole, kuid tavainimesed võivad konverentsil osalemiseks taotluse saata, samuti ei tohi osaleda Iisraeli, Lõuna-Korea ja Jaapani elanikud.

Spetsialistide hinnangul teeb totalitaarne riik krüptovaluuta ja plokiahela valdkonnas ulatuslikku koostööd Venemaaga, kelle huvi tehnoloogia vastu samuti sanktsioonide tõttu kasvanud on. Samuti viidatakse, et kui konverentsil saab näha suuremat Venemaalt pärit delegatsiooni, on edasine huvi plokiahelaprojektide arendamiseks kindlustatud.