Kas siis pigem kurb või naljakas, jääb igaühe enda hinnata, aga 2014. a kiidetuimad mängud on needsamad mis 2013. a omad. Lihtsalt natuke uuemal kujul ja enamasti ka uuemal seadmel.

Ühest küljest võib selline seis isegi meeldiv olla, sest nüüd peaks igal mängufännil olema mahti viimase aja tähtsaimad teosed ära proovida. Nii on ju kergem valida, kas proovida midagi päris uut või sellist, mis juba ammu müügil, aga kõrvale jäänud.

Teisest küljest aga ei maksa unustada, et viimased 12-13 kuud tähendavad uue põlvkonna konsoolide (PlayStation 4 ja Xbox One) esimest eluaastat. Ja samuti nende järel trampiva Wii U teist eluaastat. Kus on (endiselt) kõik need kaalukad põhjused, et endale kalli raha eest uuem mänguseade soetada?

PS4-le ja One'ile suunatud nimekate uusprojektidega on häda, et paljud ilmuvad katkise või poolikuna. Igatahes mitte valmis, stabiilsel kujul, mida kümneid eurosid/dollareid välja andes ootaks. Aasta 2014 oli taoliste juhtumite osas lausa legendaarne.

Ja ega tootjate valmistatud parandused kergelt kätte ei tule, valmistuge enne mängu nautimist kümneid gigabaite parandusi-täiendusi kõvakettale sikutama!

Aga tagasi Metacriticu kümne hinnatuima juurde 2014. aastal. Vaadake tulemusi:

1) Grand Theft Auto V - Xbox One - keskmine hinne 97/100
2) Grand Theft Auto V - PlayStation 4 - 96/100
3) The Last of Us Remastered - PlayStation 4 - 95/100
4) Super Smash Bros. for Wii U - Wii U - 92/100

Nagu näete, on esimest korda tänavu ilmunud teos hinnatuimate pingereas alles neljas (Super Smash Bros. for Wii U). Aasta pärast uute konsoolide ilmumist on see kergelt nutune.

Foto: ekraanitõmmis (Dark Souls II)

Vaatame edasi, kohad 5-8, kõigi keskmine hinne 91/100:

5-8) Dark Souls II - Xbox 360
5-8) Bayonetta 2 - Wii U
5-8) Dark Souls II PC
5-8) Dark Souls II PlayStation 3

Ka see ei muuda tuju paremaks. Esiteks pole PS4 ja One üldse esindatud (võib-olla seetõttu, et Dark Souls II saabub neile 2015. a aprillis). Teiseks: neljal kohal on vaid kaks eri mängu.

Vaatame edasi, järgmised kuus said kõik keskmiseks hindeks 90/100:

9) Diablo III: Ultimate Evil Edition - PlayStation 4
10) Rayman Legends - PlayStation 4
11) Velocity 2X - PS Vita
12) Fez - PlayStation 4
13) Shovel Knight - 3DS
14) Guacamelee! Super Turbo Championship Edition - Wii U

Seis muutub üha haledamaks. Hindajatelt 90/100 skoorinud kuuikust ilmus esmakordselt tänavu... üks (!). See on Shovel Knight.

Kui nüüd juba selgeks ei saanud: 2014. a kõige paremini hinnatud mängude seas on TOP14 hulgas uudisteoseid ainult neli. Super Smash Bros. for Wii U, Dark Souls II, Bayonetta 2 ja Shovel Knight.

Platvorme üksikult vaadeldes saame veelkord kinnitust, et PlayStation 3 ja Xbox 360 ehk "eelmise põlvkonna" konsoolid on endiselt heas vormis ja Wii U avaldab samuti muljet. PS4/One on pigem kulukas lisahobi.

Xbox One'i hinnatuimate tänavuste teoste esikümnes on neli sellist, mis pole juba varem ilmunud:

4) Middle-earth: Shadow of Mordor - 87/100
5-8 hulgas) Titanfall ja Forza Horizon 2 - mõlemad 86/100
9-10 hulgas) Dragon Age: Inquisition - 85/100

Võrdluseks: Xbox 360 hinnatuimate esikümnes on kõik kümme ilmunud 2014. aastal alles esimest korda!

PlayStation 4 hinnatuimate tänavuste teoste esikümme on veel hullem. Uudisteoseid on ainult üks, 6-7. kohal leiame Dragon Age: Inquisitioni (89/100). Kohti 8 ja 10 ärge arvestage, need on millegi uusvariandid.

Foto: ekraanitõmmis (Bayonetta 2)

Kokkuvõttes. Wii U annab Metacriticu kokkuvõtte põhjal meile neli põhjust just seda seadet eelistada. Xbox One annab kaks. PlayStation 4 annab null. Põhjusel, et Mordori ja uue Dragon Age'i nautimiseks võib mänguseadme valida mitme hulgast; need pole kellegi eksklusiivid.

Kui nüüd mõni lugeja nuriseb, et miks konsoolitootjaid üldse süüdistada nigelas mänguvalikus, siis häid vastuseid on kolm. Esiteks toodavad nad ise ka mänge. Teiseks on uute konsoolide varustamine tugeva uue sisuga lausa nende aukohus.

Ja kolmandaks: PS4 ja One'i ilmumisest on juba enam kui aasta möödas. Kui mitte nüüd, siis millal üldse on meil õigust oodata tõeliselt head kraami - ehk põhjuseid uue seadme ostmiseks?!