„Eestis pole varem nii mitmekülgset kosmoseteemalist näitust olnud, mistõttu see on ainulaadne võimalus igale kosmosehuvilisele,“ ütles AHHAA juhatuse liige Andres Juur. „Oleme ühte väljapanekusse kokku kogunud tehnikat, mis on juba kosmoses käinud, tehnikat, mis on sinna minemas ning näitame koopiad ja makette käimasolevatest kosmosemissioonidest.“

Vaata videot ja pilte:

Näitus tutvustab kosmoselendude tehnoloogiat ja annab astronoomiaalaseid teadmisi. Enamikku eksponaate saab ise katsuda ja katsetada. Näiteks saab ise tegutseda NASA kosmosejuhtimiskeskuse simulaatoris, kus tuleb kosmosesüstik maandada Kennedy kosmosekeskusesse. Huvilised saavad ka juhtida marsikulgurit, ehitada virtuaalse sondi Marsi pinnaseproovide võtmiseks ning jalutada päikesesüsteemi planeetide vahel.

Lisaks Austraalia rendinäitusele on AHHAAl erakordne võimalus näidata erakollektsioonist pärit luuresputnikut Kosmos 2083, mis on pärit Nõukogude Liidust ning käis kosmoses 1990. aastal. See Maa tehiskaaslane kaalub 2,5 tonni, on 2-meetrise läbimõõduga ning tema hinnanguline väärtus on enam kui 2 miljonit eurot.

Näitusel saab uudistada ka Eesti tudengite kätetööna valminud ehitusjärgus satelliiti ESTCube-1, mis saadetakse kosmosesse juba järgmise aasta kevadel.

Näitus on valminud Austraalia teaduskeskuses Scitech ning see jääb Tartu AHHAAs (Sadama 1) avatuks kuni aprilli lõpuni 2013.