Tavaliselt vaadatakse siis peegelkaamera poole, sest see suur ja uhke riistapuu on proffide ja fotohuviliste tööriistana olnud juba aastakümneid see, mida kõik kompaktkaameraga pildistajad endale ihaldavad, kirjutab Photopointi ajaveeb.

10 aasta eest polnud tõsisemal fotohuvilisel kompaktkaamera juurest edasi liikudes peegelkaamerale alternatiivi. Tänasel päeval on aga peegelkaamera kõrvale tõusnud veel üks teinegi kaameraliik: hübriidkaamerad.

Ning just algaja fotohuvilise jaoks võib hübriidkaamera osutuda palju paremaks valikuks kui see traditsiooniline peegelkaamera. Selles artiklis vaatamegi, mis on hübriidkaamera ja peegelkaamera erinevused ja kumb neist võiks sobida sulle.

Mis asi on hübriidkaamera?

Peegelkaamera pildistab ilusaid pilte – selge see. Tavapildistaja jaoks on aga just peegelkaamera suur ja raske korpus selle olulisemaks miinuseks.

Sageli jääb digipeegel pärast esimesi pildistamistuhinaid kapipõhja vedelema just sellepärast, et seda on liiga ebamugav näiteks sõpradega õhtul välja minnes või lihtsale jalutuskäigule suundudes kaasa kaasa võtta. Mis kasu on aga heast pildikvaliteedist kapipõhjas?

Hübriidkaamera algseks põhimõtteks on pakkuda peegelkaameraga võrreldes samal tasemel pildikvaliteeti oluliselt kompaktsemas korpuses.

Mõned hübriidkaamerad – näiteks Panasonicu GM5 – on nii pisikesed, et mahuvad vabalt ka suuremasse taskusse, rääkimata käekotist. Seega on neid märksa lihtsam kõikjale kaasa võtta.

Pildikvaliteedi poolest ei ole aga hübriidkaamerad peegelkaameratest sugugi kehvemad, sest pildisensori mõõtmed on sarnased või identsed. Samuti saab ka hübriidkaamerate ees olevaid objektiive vahetada – just nagu peegelkaamerate puhul.

Kuidas saab aga hübriidkaamera korpus olla niivõrd kompaktne, ilma et see mõõtmete vähendamine pole avaldanud mõju pildikvaliteedile? Hea küsimus.

Kompaktsuse nimel on hübriidkaamerate seest eemaldatud peegelkaameratele olemuslikult oluline peegli ja pentaprismaga optilise pildiotsija süsteem.

Kas optilise pildiotsija puudumine on suur miinus?

Peegelkaameraga pilti tehes ehk kadreerides vaatame me aparaadi taga asuvast okulaarist sisse ja näeme otse läbi objektiivi paistvat vaadet.

Hübriidkaamerate seest on aga peegel, pentaprisma ja kõik muud optilise pildiotsija osad eemaldatud. Väiksemate hübriidkaameratega kadreerimine toimub seetõttu sarnaselt kompaktkaameratega – tagumise LCD-ekraani abil.

Tavapildistajale, kes on harjunud kadreerima kompaktkaamera LCD-ekraanilt, ei ole hübriidkaamera juures üldiselt probleemiks optilise pildiotsija puudumine. Ta kadreerib rõõmsalt LCD-ekraanilt edasi, pildistab sama kvaliteetseid pilte nagu peegelkaameraomanikud ja rõõmustab hübriidkaamera pisikeste mõõtmete üle.

Suuremate korpuste ja kallima hinnaga hübriidkaameratel on olemas nn elektrooniline pildiotsija. Sarnaselt optilisele on ka nende kaamerate taga okulaar millest saab sisse vaadata. Seal sees ei näe pildistaja kadreeringut aga mitte läbi objektiivi peegelduva vaate abil, vaid pisikese kõrge lahutusvõimega LCD-ekraani abil.

Paljud peegelkaameraomanikud põlgavad elektroonilise pildiotsija kasutuskõlbmatuks. Viimasel ajal on aga ka elektrooniliste pildiotsijate pildi teravus ja kaadrisagedus aina paremaks muutunud ja üha rohkem professionaale on oma arvamust nende osas muutnud.
Foto: blog.photopoint.ee

Tabel: kompaktkaamera, hübriidkaamera ja peegelkaamera erinevused

Hübriidkaamera plussidest oleme nüüd palju rääkinud. Tegelikult on omad plussid ka peegelkaameratel.

Näiteks suured mõõtmed võivad paljudes olukordades olla mitte miinuseks, vaid hoopis plussiks. Suuremate käte puhul istub peegelkaamera mugavamalt pihus ja ka peegelkaamera käsitsemine on üldjuhul mugavam, sest suuremal pinnal saavad juhtnupud ja rattad olla suuremad ja mitte nii kobaras koos.

Lisaks on hetkel peegelkaamerate jaoks saadaval hübriididega võrreldes palju rohkem lisatarvikuid ja sealhulgas ka spetsiaalsema pildistamise jaoks vajalikku. Peegelkaameral on ka muid plusse – olulisemad plussid ja miinused leiad alljärgnevalt.

Mõõtmed

Digitaalne kompaktkaamera on mõõtmete poolest väike. Kompaktkaamerat on seega väga mugav endaga kõikjal kaasas kanda. Nii ei jää ükski motiiv jäädvustamata lihtsalt selle tõttu, et fotoaparaati kaasas ei olnud.

Hübriidkaamera peamiseks eeliseks peegelkaamera ees on selle kompaktsed mõõtmed. Samas on hübriidkaamerad üldiselt pisut suurema korpusega kui kompaktkaamerad.

Digitaalse peegelkaamera kere on võrreldes kompakt- ja hübriidkaameratega tihti mitu korda suurem ja raskem. See tähendab, et seda on raskem endaga kõikjal kaasas kanda.

Samas võivad suured mõõtmed aga hoopis positiivseks omaduseks olla. Suurt fotoaparaati saab pildistamise ajal stabiilsemalt käes hoida. Samuti on selle juhtimine suuremate nuppude tõttu lihtsam ja kiirem.

Kadreerimine

Kompaktkaamera kadreerimine toimub reeglina LCD-ekraanilt.

Hübriidkaamera kadreerimine toimub LCD-ekraanilt. Kallimatel/suurematel hübriididel ka elektroonilise pildiotsija abil (väike ekraan kaamera sees, mida saab mida saab piiluda läbi kaamera tagaküljel asuva okulaari)

Digitaalse peegelkaamera kadreerimine toimub optilise pildiotsija abil. Optiline pildiotsija koosneb pentapristast kaamera plemisest osast ja peeglist kaamera objektiivi ees.

Optiline pildiotsija ongi peamiseks põhjuseks miks peegelkaamerad on nõnda suured. Kadreerides peegeldatakse läbi objektiivi paistev vaade kaamera taha.

Objektiivide vahetamine

Kompaktkaameraga objektiive vahetada ei saa.

Hübriidkaamerate ja digipeeglite objektiive saab vahetada.

Lisatarvikud

Kompaktkaamerale lisatarvikuid (võimsam välklamp, väline mikrofon, distantspäästik jne) reeglina lisada ei saa. Mõnele kallimale saab lisada ka välist välklampi ja harvem pildiotsijat.

Paljude hübriidkaamerate külge saab kinnitada ka erinevaid lisatarvikuid nagu välised välklambid, mikrofonid jne.

Peegelkaamerate külge saab kinnitada erinevaid tarvikuid nagu välklambid, stuudiovälgud, akutallad jne.

Pildisensor ja pildikvaliteet

Kompaktkaamera sensor on reeglina pisike ning seega vähem valgustundlik kui peegel- või hübriidkaamera suurem sensor. Seega on pildikvaliteet kehvem – seda eriti just hämaras pildistamisel

Hübriidkaamera pildisensor on suuremate mõõtmetega ja valgustundlikum. Pildikvaliteet on selle tõttu parem kui kompaktkaameral – eriti just hämaras.

Peegelkaamera pildisensor on suuremate mõõtmetega ja valgustundlikum. Pildikvaliteet on selle tõttu parem kui kompaktkaameral – eriti just hämaras.

Seadistusvõimalused

Soodsamate kompaktide seadistusvõimalused on väga piiratud. Kallimatel mudelitel saab seada ka säriparameetreid ja muud.

Hübriidkaameral või digipeeglil on võrreldes digikompaktiga rohkem funktsioone ja seadistusvõimalusi. See annab pildistajale väga suure kunstilise vabaduse.

Video salvestamine

Enamik kesk- ja tippklassi kompaktkaameraid salvestab Full HD videot. Samas ei ole selle videoklipi kvaliteetsus võrdväärne suurema sensoriga peegel- ja hübriidkaamerate omaga.

Kõikidel hübriidkaameratel on olemas ka video salvestamise funktsioon. Full HD video on reeglina väga ilusa ja kvaliteetse pildiga. Automaatne teravustamine video filmimise ajal on kiire

Kõikidel uutel peegelkaameratel on olemas ka video salvestamise funktsioon. Full HD video on reeglina väga ilusa ja kvaliteetse pildiga. Kuid automaatse teravustamise kiirus jääb reeglina hübriidkaamerate teravustamiskiirusest maha.

Põhjused hübriidkaamera ja peegelkaamera kasuks

Põhjused, miks peaks valima peegelkaamera:

* Kui vajad pildistamisel optilist pildiotsijat
* Kui eelistad suuremat korpust väiksemale
* Kui vajad pildistamisel tavalisemast spetsiaalsemaid profiobjektiive või lisavarustust

Põhjused miks peaks valima hübriidkaamera:

* Kui eelistad väiksemat, mugavamalt kaasas kantavat korpust suuremale
* Kui sulle meeldib kadreerida LCD-ekraanilt (ja/või elektroonilise pildiotsija abil)
* Kui soovid, et videot filmides kaamera ise pildi teravana hoiaks

Kokkuvõte

Head kaamerat ostma minnes on kõige olulisem endale teadvustada, et traditsioonilise peegelkaamera kõrval on ka teine valik, hübriidkaamera.

Kumb neist sulle paremini sobib, on ainult sinu otsustada. Küll aga olen mina aastate jooksul näinud, et 90% fotohuvilistele, kes ei kavatse kunagi kasutada statiivi ja soovivad pildistada ilusaid pilte igal pool ilma kaamera seadetesse sügavamale süüvimata, sobib hübriidkaamera paremini kui peegelkaamera.