Erinevalt tavapärastest peegelkaameratest, kahandab peeglita konstruktsioon kaamerate paksuse 24,2 millimeetrile, nii et need mahuvad lihtsasti (jaki)taskusse. Disainivärskendus on NEX-5 tugev ja kergekaaluline magneesiumkorpus, mis teeb sellest maailma kõige väiksema ja kergema vahetatavate objektiividega digitaalse kaamera.

Nii NEX-5 kui NEX-3 südames on Exmor APS HD CMOS sensor 14,2 megapikslise resolutsiooniga. Mõlemad kaamerad tabavad kiirestiliikuvat tegevust – 7 kaadrit sekundis. Pildid ja kaameraseaded kuvatakse suurel erksal 3tollisel 7,5 cm Xtra Fine LCD ekraanil, mida saab erinevates pilditegemise positsioonides üles või alla kallutada.

E 18-55 mm F/3.5-5.6 suumiga objektiivil on SteadyShot pildistabilisaator, mis tagab selgema kvaliteedi käest pildistatud fotodele ja teeb kaamerast ideaalse reisipartneri. NEX-5 ja NEX-3 on saadaval ühe või kahe objektiiviga komplektidena. Need on ka esimesed α kaamerad, millega saab salvestada kõrglahutusega videoklippe (CNETi varane arvustus nimetas NEX-5 suutlikkuse selles vallas väga heaks). Müügile võib neid oodata suvel.

Digipeeglisuuruste sensorite toppimine kompaktsetesse kaameratesse algas 2008. aastal, enne Sonyt on sellega tegelenud näiteks Olympus, Panasonic ja Samsung.