Leidub rida arvutitööriistu, milleta me enam elada ei oska. Hea screen capture'i ehk ekraanipildi tegemise ehk moodsamalt kuvahõive programm on ajaveebi postitustele piltide lisamiseks, ideede levitamiseks ja kuskil nähtud kirjavigade mõnitamiseks hädavajalik. Sellisest on palju kasu, kui tahate saidist pilti teha, tehnikakaugele sõbrale arvutiabi jagada ning muidugi kassipilte üles laadida. Paraku pole üht lahendust, mis töötaks ideaalselt kõigil platvormidel, nii et pakume välja kohe kolm, kõik ka tasuta.

Windows: Screenpresso

Windowsi keskkonnas kohe kindlasti parim lahendus. Tavavariant on tasuta, Pro maksab 10 dollarit. 32- ja 64-bitised XP, Vista ja 7 jooksutavad seda veatult. Jäädvustab akna sisu raamiga või ilma, tervel töölaual toimuva või kindla osa ekraanist. Märkuste ja efektide lisamiseks on redigeerija, tulemust saab levitada kohe e-kirja, Twitteri, Flickri, Facebooki või FTP vahendusel.

Screenpressol on ka ajaloohaldur, mis võimaldab varasemad (täiendustega) ekraanitõmmised üles leida, et ka hiljem neid levitada.

Mac OS X: Skitch

Ärge laske end pakendist segada. Tasuta Skitch näeb välja nagu teismelistele tüdrukutele mõeldud rakendus, mis aitab neil MySpace'i fotodele kulda ja karda lisada. Aga see on tegelikult päris võimekas ning seda hindavad nii tootlik-olemise-fännid kui firmajuhid.

Hämmastavalt klanitud keskkond võimaldab rakenduste, saitide ja veebikaamera pilte kiiresti luua ja muuta. Lisatud joonistamisvahendid on oma valdkonnas parimad; piltide üleslaadimist ja jagamist võimaldav Skitch.com pilveteenus teeb nende levitamise valutuks ega seo tegevust enam ainult ühe arvutiga.

Kui Skitchi serveritesse pilte jätta ei taha, võite need otse FTPsse üles laadida, või Maci või Flickri kontole.

Linux: Shutter

Nagu paljud Linuxi rakendused, on Shutter mitmes aspektis innovatiivne, aga mitte nii lihvitud nagu Windowsi ja OS X-i tarkvara. Kaasasoleval redigeerijal on lai valik kasulikke piltidele lisatavaid templeid ning tavaliste töölaua, akna sisu ja oma käega jäädvustamise kõrval on võimalus tõmmiste tegemiseks aeg määrata.

Ekraanitõmmiste haldur sarnaneb Screenpresso omaga ning pakub igale pildile eraldi sakki. Saate ka mitmesugustele fotojagamise saitidele neid üles laadida, näiteks ImageShack.

***

Kolme rakenduse erinevused on ilmsed, kuid need on oma platvormi kohta tõesti parimad. PrintScreen-klahvi kasutamine ei ole tänu neile enam valuline kogemus.