Amazoni hiljutine teade, et nad suutsid ühes kvartalia müüa rohkem e-raamatuid kui kõvakaanelisi paberraamatuid, ja sama tulevik ootab peagi pehmekaanelisi, annab märku, et e-raamatute ajastu on tõesti alanud.

See ei tähenda siiski, et seadmed, millega e-raamatuid loeme - näiteks digitaalsed e-lugejad, tahvelarvutid ja nutitelefonid - on saavutanud oma lõpliku vormi.

Siin nimistus pole iPadi, sest see on siiski eelkõige multimeediaseade, millel on e-raamatute lugemise võime. Apple leiab, et tegemist on päris seninägemata seadmetüübiga, mis sisaldab võlujõudu. E-lugejana on sellel siiski tõsiselt puudujääke, kui võrrelda konkurentidega. Läikivat ekraani on eredas valguses raske vaadata ning see võib pikapeale silmi väsitada.

iPad on suhteliselt raske, umbes kolm korda raskem paljudest tavapärastest e-lugejad, ja selle aku kestab ainult umbes 10 tundi (enamikel e-lugejatel paar nädalat või rohkem). Samuti maksab see kaks korda rohkem. Lühidalt - kui otsite peamiselt e-lugejat, ei maksa Apple'i tahvelarvutit osta. Kui aga tahte täisverelist multimeediakogemust, pühib iPad e-lugejatega vabalt põrandat.

Siin on igatahes meie valitud e-lugejate koorekiht.

Toetab vorminguid: ePub (Adobe'i autorikaitsega või ilma), pdb, pdf, jpg, gif, png, bmp, mp3.

Switched polnud algses arvustuses Nooki vastu eriti sõbralikud, ja kaheksa kuud ja mitu tarkvaratäiendust hiljem, on neil ikka raske entusiasmi tunda.

Nook on samas siiski hästi tehtud, ka pikemaajalise lugemise puhul mugava kaalu ja suurusega, kena põhiekraaniga, mis värskendab end üsna kiiresti, ja omab selle all unikaalset värvilist puuteekraani, millel sisu juhtida.

Meid ajavad rohkem elevile vähemalt arenenud maailmas kehtiva Nooki ökosüsteemi plussid: võimalus tasuta "laenata" sõbrale kuni kaheks nädalaks e-raamatut, võimalus e-raamatuid tasuta lugeda Barnes and Noble'i poes füüsiliselt kohal olles, kus saab ka tasuta ja erimaterjale. Ja Nooki suurepärane ekraan, mis sisaldab isegi ehtsaid leheküljenumbreid (teised siinkirjeldatud e-lugejad seda ei paku, v.a Sony).

Mis puudub? Napib riistvaralist rammu ja navigeerimissüsteem on segadusseajav. Mõned kasutajaliidesed on intuitiivsed (hiirepõhine, iPodi oma), Nookil aga mitte.

Raamatukogu, raamatute või eriti ajalehe sirvimine eeldab aeglaselt reageeriva värvilise puuteekraani arvukat toksimist, ja üldse seade ei reageeri alati saadud käske ära. Meile ei meeldi ka see, et Nook lihtsalt ei näita doc-, txt-, rtf- ja teisi levinud failitüüpe.

Nook on hästi müünud ja omab tõsist fännkonda, ja see teeb kindlasti asju, millest teised e-lugejad võiks eeskuju võtta, aga me pole veel veendunud, et see on e-lugejate tulevik.

Hind netis: Wi-Fi mudel 149 dollarit (umbes 1825 krooni), Wi-Fi ja 3G mudel 199 dollarit (2440 krooni).

Toetab vorminguid: ePub, PDF, Adobe'i digiautorikaitse.

Kobot müüb Borders oma e-raamatute netipoe juures kasutamiseks. Alla 250grammine kaal muudab selle tüüpilise pehmekaanelise raamatu sarnaseks ja see on pika lugemise korral mugavaim seade (Kindle tuleb väikese vahemaa järel teiseks).

Kobo kasutajaliides meenutab esimese või teise põlvkonna iPodi oma - neli nuppu küljel ja suundade nupp, ja see on siinsest valikust kaugelt kergeim kasutada. Home viib kogu meedia juurde, Menu võimaldab raamatus navigeerida, Display aitab sätteid muuta (igalt ekraanilt), Back viib sammu tagasi või tühistab viimase käsu.

Suundade nupp ehk d-pad aitab aga lehekülgi pöörata ja menüüdes sobrada. Kui vajutada nuppu, annab sellest märku sinine tuluke Kobo raami üleval paremal ääres. Ja lisaks on sada e-raamatut juba kaasas. Pole paha.

Mis puudu: selline intuitiivne lihtsus meeldib meile väga, aga Kobo on paraku meie proovitud e-lugejatest kaugelt aeglaseim (käivitumisest lehekülgede pööramiseni). Sellel pole materjalide üleslaadimiseks Wi-Fi ega 3G-ühendust ja seade nõuab pidevat arvutikasutust, kuigi sellel on ka SD-mälukaardi auk. Toetatud vormingute arv on väikseim ja nende seas pole heliraamatuid.

Kõik see poleks probleem, kui hind poleks paljude konkureerivate seadmetega võrreldes võrdne või isegi kallim. Veel hiljuti oli see 149 dollarit, nüüd õnneks 129. Seetõttu soovitame seadet ainult neile, kes ei taha ajakirjandusväljaandeid või muud sarnast lugeda, ja tahavad ainult superkerget, õhukest, tugevat ja lihtsat e-raamatute seadet. Hind: 129 dollarit (umbes 1580 krooni).

Toetab vorminguid: ePub (Adobe'i digiautorikaitsega või ilma), PDF (Adobe'i digiautorikaitsega või ilma), txt, rtf, doc, jpg, png, gif, bmp, mp3, aac

Puutetundlikul ekraanil lehekülgede pööramine ja üldse navigeerimine pole ainult mugav, sellest on saanud enamikel mobiilseadmetel lausa standard, mille kõrval muud variandid tunduvad aeglased ja valed. (Jah, BlackBerry fännid, me teame, kuidas te oma klahvistikke armastate.)

Sony seadme puuteekraan pole nii ladus või ligilähedaselt kiire nagu tüüpilise mobiiltelefoni oma, aga see töötab hästi ja on kohe kerge kasutada. Esoteerilisemate funktsioonide jaoks (nagu fondisuuruse muutmine ja Home-ekraani leidmine) on eesosas viis nuppu. Üleval ja all on veel kolm, millega seadet käivitada-sulgeda, helivaljust muuta ja traadita võrguga tegeleda.

Metallkere on vastupidav ja kaasasolev nahkümbris kena. Lehekülgede pööramine toimub üsna kärmelt ja kasutajaliidese valikud perioodika vaatamiseks on erinevalt paljudest e-lugejatest üsna kerged kasutada.

Mis puudub? Seda tuleb lihtsalt mainida: 900 on igas mõttes jurakas, vähemalt selle artikli asukate seas kaugelt suurim. See kaalub umbes 380 grammi (standardkattega rohkemgi), sellel on gigantne 7,1tolline ekraan ja see on umbes 1,3 sentimeetri paksune.

Meie jaoks on see ebaatraktiivne, sest ei võimalda igapäevast mugavat kerget kasutust, mis on suuresti põhjus e-lugejate eksisteerimiseks. Ekraan on küll väga loetav, aga natuke hallipoolne ja puutetehnoloogia muudab selle liiga läikivaks, eriti eredas valguses (see on ka iPadi Achilleuse kand).

Kui lisada eelnevale vähemalt 40protsendiliselt kõrgem hind teiste mudelitega võrreldes, läheb Sony seadme atraktiivsus meist mööda. Suurem, raskem, raskem lugeda, kallim? Kindlasti leiab 900 fänne, sest on ainuke tõelise puuteekraaniga mudel turul, aga see tuleb millegi arvelt.

Hind: 250 dollarit (umbes 3060 krooni).

Toetab vorminguid: Kindle (.AZW, .AZW1), mobi, prc, doc, html, rtf, doc, txt, jpg, gif, png, bmp, pdf; Audible (aa, aax), mp3

Turuliidri eelistamine pole kunagi lahe, kuid peame olema ausad. Isegi rohkem kui Kindle 2 puhul, tundub Kindle 3-s kõik uus väga hea. See on kordades kiirem kui eelmised variandid, õhem, eredam, kergem, isegi enama andmeruumi ja pikema akukestvusega. Ja Wi-Fi mudel on odavaim turul.

Uus klahvistik ja suundade nupp on ka hästi õnnestunud ja uus E-inki ekraan on nii hea kontrastsusega, et peaaegu helendab pimedas.

Miinuste nimekiri on tühine ja puudutab peamiselt kogu E-inki maailma puduujääke. E-lugejad tunduvad välkkiirete puuteekraaniga mobiilide ajastul ikka samm minevikku. Mis veel? Meile ei meeldi, et Kindle ei paku mälukaardi auku, ja isegi kõige levinuma dokumenditüübi laadimine eeldab nende saatmist e-kirjaga ja siis konverteerimist, selle asemel, et fail kohale sikutada. Drag and drop küll eksisteerib, aga Kindle ei loe enamikke konverteerimata faile välja.

Kindle ei sõbrusta lisaks sellele ka teistest allikatest pärinevate ePub-raamatutega (st, paljude tasuta väljaannetega).

Kokkuvõttes on Kindle 3 siiski selgelt parim e-lugeja, mida soovitame kõhklemata ka teistele.

Hind: Wi-Fi mudel 139 dollarit (umbes 1700 krooni), Wi-Fi ja 3G mudel 189 dollarit (umbes 2315 krooni).