Moto X paistab silma muuhulgas sellega, et operaatorfirma AT&T klient saab selle välimuse osas veebilehe motomaker vahendusel üllatavalt palju kaasa rääkida. Näiteks esikülg võib olla must või valge, tagakülje värvi valikuid on aga tervelt 18.

See oli aga alles algus! Motorola telefonisepad on otsustanud muutuda veelgi loovamaks ja asuda toetama hiljuti netis ringelnud Phonebloksi ideed, mille autor on Hollandi disainer Dave Hakkens.

Phonebloksi idee on luua moodulitest koosnev mobiiltelefon, mille põhiosiseid (kaamera, aku, ekraan, professor) saaks soovi ja vajaduse korral vahetada. See vähendaks prügimäele rändavate elektrooniliste jäätmete hulka ja muudaks telefonivaliku mitmekesisemaks.

Motorola spetsialistid ja Hakkens töötavadki nüüd Project Ara raames välja nn endoskeletti ja mooduleid, mis muudavad idee reaalseks tooteks.

Foto: tootja

"Sügav tehniline töö" selle kallal olla juba tehtud ja kuna Ara on avatud lähtekoodiga projekt, kutsutakse nüüd huvilisi mooduleid disainima. Näiteks kiipi, ekraani, lisaakut, väliseid sensoreid või mis iganes teile veel pähe tuleb.

Julged pealehakkajad võivad oodata eksklusiivseid allahindlusi tulevasele valmistootele; sada aktiivseimat saavad tasuta telefonid. Tundub üsna nigel tasu sellel alal end teostades, aga eks ise teate, palju teie ideed väärt on.

Järgmise sammuna peaks eelseisval talvel ilmuma MDK (Module Developer's Kit), mis võimaldab ideedele ka reaalne väljund anda.

Ideaalis muudaks Ara telefonide riistvara-valdkonda sama võimsalt nagu Android varem tarkvara-valdkonda. Kui see vähendab äravisatava tehnika hulka tulevikus, on algatus igatahes kiiduväärt.