Avast! Antivirusi viirusetõrjet arendav tšehhide AVAST Software uuris netis, kuidas nende programm ebaseaduslikult levib.

Nad said idee sellest, kui leidsid netist litsentsi oma programmi ebaseaduslikuks kasutamiseks, mille omandas algselt Arizona väikefirma. Selle asemel, et vahele segada, otsustasid nad uurida, kaugele tarkvara levib.

Litsents ilmus failijagajate saitidele ja leidis ligi pooleteise aastaga 774 651 aktiivset kasutajat. Neist kaks elavad Vatikanis, nii et arvata võib, et ka paavst on piraat!

IP-aadresside põhjal võib öelda, et piraat-Avasti tahtsid kasutada üldse praktiliselt kõikjal elavad inimesed - kokku enam kui 200 riigis. Kõige rohkem räpaseid kasutajaid oli Venemaal, edasi Mehhikos, Brasiilias, Itaalias ja Hispaanias.

AVAST kostitab nüüd piraatkoopiate kasutajaid linkidega, kus pakutakse tasuta või tasulistele seaduslikele koopiatele ümberkolimist.

Kommenteerijatele selgituseks: nii AVASTi algne pressiteade kui mitmed sellel põhinevad uudised mängisid mõnuga vihjel, et paavst võib olla tarkvarapiraat, nii ka meie.