Kaks hagiesitajat kaebavad, et nende iPhone'id-iPadid ei paku tegelikult 16 GB salvestusruumi nagu lubatud, vaid opsüsteem kahmab liiga suure osa endale – eriti värske väljalase 8. Ja Apple peaks seda asjaolu selgemalt esile tõstma.

See on huvitav juhtum. Ühest küljest on neil muidugi õigus: opsüsteem koos kõigi sinna lisatud rakenduste ja lahendustega võtab ruumi. Sama kehtib tarkvarauuenduste kohta tulevikus. Ja kõik see tuleb muidugi üldandmeruumi arvelt. Aga tootjad ei mõtlegi vastavaid näitajaid kuidagi realistlikumalt esitada või esile tõsta.

Teisalt tekib aga küsimus, et miks just Apple selle triki eest kahjuraha maksma peab. Sama teevad ju kõik teisedki.

Eraldi küsimus:

kas opsüsteem on tõesti liiga suur. Ars Technica võrdles iOS 8 puhta paigaldatud variandi suurust väljalaske 7.1.2 omaga; selgus, et iPhone kaotab iOS 8 installiga tõesti umbes kolmveerand gigabaiti andmeruumi ja iPad isegi üle gigabaidi.

See on vastavalt 4,6 ja 6,4 protsenti kogumahust. Mõnele ei kõla suure kaotusena, aga 740 MB mahutab siiski üsna palju muusikat või fotosid.

on tõsi, et nutiseadmete kasutamine on täna pilveteenustega tihedalt seotud, mis muutuvad aina odavamaks. Nii et andmeruumi suurus pole enam põletava tähtsusega, kui enne soetamist seadme omadustele ja plussidele-miinustele mõelda soovid.

Kokkuvõttes

võib tõdeda, et tootjad peaksid andmeruumi suurust tõesti täpsemalt esitama, näiteks stiilis "16 GB andmeruumi - 12 GB kasutajale kohe karbist võetuna kättesaadav".

Aga ainult üks tootja paljudest selle eest kohtusse kaevata - firma, mis on juhtumisi väga rikas ja edukas –, tundub lihtsalt kellegi soovina ruttu rikastuda.

USA on kõigi võimaluste maa ja seal võib rikkaks saada ka firma arvelt, mis ei taibanud kohvi kaasa müües topsile hoiatust lisada, et jook võib kuum olla. iOS 8 värske kohtuasja juhtum tundub sarnase geniaalse ideena.

Täitsa võimalik, et Apple peabki lõpuks kahele hagejale mingi kahjutasu maksma, ja hea ongi, sest sellest on teoreetiliselt kasu kõigile tarbijatele. Vaevalt siis teisedki tootjad sama trikki enam sama muretult edasi kasutaksid.