Riigiettevõte Elektrilevi on juba riigi käest toetusena saanud 20 miljoni eurose toetuse eest vedamas valguskaablit kõikjale Eestis. Kokku tahab Elektrilevi viie aasta jooksul ehk aastatel 2019-2023 kiire interneti võrku ühendada ligikaudu 200 000 kodu nii nn valgetel kui ka muudel aladel ja seda nii otsese riigiabi kui enda investeeringute arvel.

Järgmise, mitte selle kriisi eelarverida

Tõsi on see, et Eesti maapiirkonnad vajavad interneti püsiühendust nagu õhku – oleme selle levilt Euroopa Liidus DESI Indexi alusel lausa viimaste seas. Samas pole kindlasti tegemist töödega, kus kopp õnnestuks kriisist väljatulemise huvides kiiresti maasse lüüa - pigem saab rääkida hädavajalikust ettevalmistusest järgmiseks kriisiks.

Täna avaldatud koroonakriisi lisaeelarves seisab MKM-i eelarvereal niisiis ootamatult veel 15 miljonit eurot ning ükski asjaosaline ei tea päris täpselt, kust see sinna sai, miks just sellise summana või mis sellega peale hakata.

„Asi on mõistagi väga värske ja MKM alles hakkab analüüsima, kuidas oleks võimalik seda 15 miljonit võimalikult efektiivselt lairiba arendusse paigutada. Täpsetest plaanidest või skeemidest on veel vara rääkida,“ rääkis ministeeriumi pressiesindaja.

„Meil ei ole maja sees hetkel mingisugust teavet, et lisaeelarves fikseeritud 15 miljonit eurot "E-riigi ja sideturu arendamine" oleks otseselt seotud Elektrilevi kiire interneti projektiga,“ lisas omaltpoolt Elektrilevi pressiesindaja.

Tuleb uus meede

Rahandusminister Martin Helme ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et seni on põhivõrgust interneti klientideni viidud umbes 5 miljoni euro eest aastas ja nüüd tahetakse seda tempot kolm korda tõsta.

"See on selgelt seotud sellega et me näeme selgelt, kuidas kaugtöö massilise kasvu tagajärjel on kitsaskohad selgeks saanud," rääkis Helme.

MKMil hetkel veel tõesti selget plaani pole, mida laekunud rahadega peale hakata. Tunnistas täna MKMgi, et nüüd läheb alles uue toetusmeetme tingimuste ja skeemide väljatöötamiseks.