Viirustõrjefirmade FireEye ja Fox-IT kokku pandud päästev lehekülg annab sulle failide avamiseks vajaliku salasõna ilma, et sa peaks väljapressijatele peale maksma, vahendab BBC.
Vajalik link on siin

Pahavara pani nakatunud Windowsi arvutites olevad failid lukku ja nõudis märgatavat lunaraha, et nende avamiseks vajalikku "võtit" alla laadida. Viirusetõrjega tegelevad eksperdid suutsid aga ise CryptoLockeri andmebaasi sisse murda ja sellest vajalikud salasõnad kätte saada. "Meil seekord vedas," nentis Fox-IT analüütik Michael Sandee.

FBI on juba kogunud süüdistusmaterjali venelase Jevgeni Bogatševi vastu, kes varjunimede "lucky12345" ja "slavik" all on nähtavasti koostanud ka CryptoLockeri ja Gameover Zeusi pahavara. Teisega neist on rünnatud inimesi, kes kasutavad onlain-pangandust ja ka nendelt on välja pressitud raha. Seda tüüpi viiruseid kutsutaksegi nimega ransomware, ehk siis väljapressimistarkvara.

CryptoLocker ilmus veebiavarustele esmakordselt septembris 2013, nõudes lukustatud failide avamise eest 400 dollarit, 400 eurot või võrreldavat summat bitcoinides, ähvardades vastupidisel juhul 72 tunniga juurdepääsu üldse likvideerida. Ohvreid on seni juba pool miljonit.

Analüüs viitab, et vaid 1,3 protsenti ohvritest nõustus lunaraha maksma, aga isegi nende abil on jõuk teeninud arvatavalt kolm miljonit dollarit.