Ringing Bells nimelise firma toode paistab silma veel korralike tehniliste näitajatega, vähemalt odavseadme kohta:

* Android 5.1,
* 4-tolline ekraan (960 x 540 pikslit),
* 1 GB muutmälu, 8 GB failiruumi,
* 1,3 GHz neljatuumaline protsessor,
* 3,2 MP taga- ja 0,3 MP esikaamera,
* 1450 mAh aku.

Kas tõesti saab telefoni nii odavalt? Väidetavalt jah, kuna India riik lubas tootmiskulud osaliselt katta, et ruttu rohkem inimesi digiajastusse tuua.

Seadet müüdi esimese hooga 30 000 eksemplari, aga siis tekkisid veebi murettekitavad kuuldused, et see kõik on suur pettus ja eri osapooled, sh paar kohalikku mõjukamat poliitikut, hakkasid asja uurima.

India mobiilitööstust esindava ICA (Indian Cellular Association) asutaja ja president Pankaj Mohindroo ütles CNN-ile, et kogu lugu paistab olevat nali või pettus. Isegi odavaimad komponendid võimaldaksid telefoni toota pigem 2700 ruupia eest ehk ligi 11 korda kallimalt.

Ringing Bells korraldas ka esitluse, mille käigus jagas näidistelefone. Need polnud algupärases reklaamis kujutatud seadme moodigi ja osutusid Hiinas toodetud Adcom Ikon 4-ks, mille logod olid karbil üle värvitud.

RB reageeris väitega, et nad tahtsid lihtsalt näidata, milline Freedom 251 välja nägema hakkab. Seos Adcomiga olla vaid see, et Hiina firma tootis vajalikud telefoniekraanid. Ikon 4 maksab Aasias umbes 45 eurot ja on kuuldavasti viletsa kvaliteediga.

Ringing Bellsi juhtumit uurib ka maksuamet, sest nad reklaamisid seadet, millele puudus riiklik sertifikaat. Valitsuse esindajad lasid RB kontorisse koguni reidi teha ning kogusid sealt mingeid uurimismaterjale.

Veider on ka see, et Ringing Bells lubas telefoni juuniks ja võttis vastu eeltellimusi, aga neil pole endiselt isegi vabrikut, kus partii valmis teha.

RB on kommenteerinud, et ei saa jah hetkel Indias tootma hakata, aga jupid imporditakse ja pannakse siin kokku ning 6-8 kuu pärast toimub juba kogu tootmine kodumaal.

Mis veel hullem, India valitsus on avalikkust teavitanud, et neil pole olnud plaani sellist projekti rahaliselt toetada, ja nad pole kuidagi asjaga seotud.

Ringing Bells võttis pärast Freedom 251 väljakuulutamist esialgu vastu eeltellimusi, aga kui tekkisid jamad, siis nad loobusid sellest ning teatasid, et püüavad esialgu esimese nõudluse rahuldamisele keskenduda.

Kui rekordodav nutitelefon osutub petulooks, siis on see igatahes hästi ette valmistatud. Veebis ringleb isegi "karbist välja" tüüpi videoklippe, kus seadet lähemalt näidatakse. Ilmselt on see siis Ikon 4.

Näiteks: