Kuigi Intel ja Nvidia on Santa Claras (California osariik) peaaegu naabrid, ei ole nad omavahel kunagi hästi läbi saanud. Tavakasutajale suunatud uue minisülearvutikategooria (
netbook
) turulejõudmisega on suhted taas halvenenud, vahendab Cnet.

Enamikus tänapäeva minisülearvutites (Asus, Acer, HP, Dell) tuksub Inteli räni nii keskprotsessori kui ka graafikaprotsessor kujul, viimane Intel Graphics Media Accelerator 950 vormis.

Nvidia arvates jätavad ainult Inteli toodangu põhised minisülearvutid nõudlikumate graafikarakenduste osas kasutaja kuivale ja tarbijad vajavad koos netbook’ide ekraanimõõtmete suurenemisega ka paremat graafikajõudlust. (Näiteks Dell turustab netbooki nime all 12-tollise ekraaniga Inspiron Mini’t)

Inteli jaoks on minisülearvuti parameetrid üpris konkreetsed, kuhu ei mahu ei 12-tollised ekraanid ega ekstra ränikiibid (loe: jõudlus). Probleem on selles, et võimsad minisülearvutid hakkaksid otsast järama Inteli sülearvutiteturgu. Inteli arvates ei peaks minirüperaalid tahtma olla tavalised sülearvutid, sest Intel Atom pole pooltki nii võimekas kui Intel Core 2 Duo.

Nvidia jaoks on aga räni ja ekraanimõõt kunstlikud piirangud. Graafikahiiu jaoks on Atom’il jõudu küllaga, vajaka jääb ainult üks võimekas lisa-graafikaprotsessor.

Kiibistike juures lähevad asjad vastikuks. Apple’i näitel on ilusti näha, mis on kaalul. Uuemates MacBook’ides ei röövinud Nvidia Intelilt mitte ainult graafikaosa, vaid ka kiibistiku. Intelile jäeti ainult võimalus protsessoreid tarnida. Viisakalt öeldes ei taha Intel mitte mingil juhul kaotada oma protsessoripesade turuosa, kuid Nvidia minisülearvutite turule trügimisega just seda sihib.

Kas Nvidia suudab veenda minisülearvutite tootjaid nagu Acer ja Asus oma paati astuma, jääb vastamata küsimuseks. Seal samas kõrval seisab Intel oma „veenvate“ ühispakkumistega, millest võib olla „raske“ keelduda.

Nvidia on oma esimest minisülearvutitele suunatud GeForce 9400 graafikaga kiibistikku lubanud näidata jaanuaris toimuval CES elektroonikamessil ja esimesed mudelid pisematelt riistvaratootjatelt peaksid turule jõudma 2009. aasta suvel. Suuremad ettevõtted ilmselt vaatavad mõnda aega kõrvalt, kas võimsa graafikaga netbook’id on tarbijate jaoks piisavalt seksikad.