Howtogeek avaldas kompaktse ülevaate, miks selle ostmine ei tasu ära ja mis oleks parem alternatiiv.

Uuringud on kinnitanud, et suur (või isegi valdav osa) nutiteleriomanikest ei võta selle n-ö nutikat osa isegi kasutusele, vaid kohtleb seda pigem tavalise telerina.

Nutiteler tähendab jämedalt võttes internetiühendust ja võimalust teleri kaudu teistest seadmetest meediat voogedastada e striimida.

Striimivõimalus on on eelkõige maitse küsimus ega vaja lahtiseletamist. Internetiühendus tähendab aga võimalust kasutada teleri andmekandjale paigaldatud äppe ja neid juurdegi hankida.

Internetiühendus on nutiteleri jaoks nii tähtis, et tihti kasutatakse selliste seadme kohta hoopis ingliskeelset väljendit connected tv.

See on iseenesest täpsem kui smart, sest viitab tõesti olemasolevale (netiühendus), mitte realiseerimata potentsiaalile (taibukus).

Foto: Wikimedia Commons

Levinud nutiteleri-äpid on üldiselt samad kui muude nutiseadmete puhul: brauser, YouTube, Twitter, Facebook ja muidugi mängud nagu Angry Birds.

Paradoksaalsel kombel on tarkvara ka nutitelerite Achilleuse kand, sest on üldise hinnangu kohaselt vilets. Seda nii kasutajaliidese kui ka rakenduste osas.

NPD 2012. a uuring kinnitab, et ainult iga kümnes nutiteleri-omanik surfab selle brauseri abil veebis ja umbes iga seitsmes kuulab selle kaudu internetis muusikat.

Populaarsemad on aga teleri pakutavad videoteenused nagu Netflix. Kuni sellised Eestis pigem ametlikult ei tööta, on nutitelerist kasu pigem "arenenud läänes" elavatel inimestel.

Tarkvaraga seotud miinuse rängem aspekt on aga, et tootjad-arendajad ei hoolitse tarkvarauuenduste eest kaugeltki sama usinalt kui tavaliste nutiseadmete puhul.

Võimalikke probleeme: uus videoteenus ei tööta varem hangitud vanemal teleril; tootja ei väljasta värskendusi-uuendusi opsüsteemile või ka äppidele; soovitud äppi/teenust ostetud teleris lihtsalt pole ega ei tule... Ja muidugi viletsad kasutajakeskkonnad.

Taibuteleri ostmisele on ka odavam ja parem alternatiiv mitmesuguste odavate lisajubinate või bokside näol, mis muudavad teleri nutikamaks. Forte on sellistest korduvalt kirjutanud, valiku linke leiate lõpust.

Nende valmistajad hoolivad oma toodete tulevikust üldiselt rohkem ega põlga ka tarkvarauuendusi pakkuda.

Samuti on need suhteliselt odavad, nii et kui midagi ihaldusväärsemat leiate, võib vana lihtsalt välja vahetada. Odavam kui uut nutitelerit hankida.

Foto: AP

Valik on lai; netis võite leida korralikke lahendusi isegi 30 dollariga (hetkel haibitud Google'i Chromecast, pildil).

Kes tahab rohkem glamuuri, võib muidugi valida kordades kallima Apple TV (Eestis olen näinud hinda ~120 eurot). Populaarne on ka Roku.

Veebibrauseri ja striiminguteenustega on muidugi varustatud ka tänased mängukonsoolid (PS3/PS4, Xbox 360 ja One, Wii U). Sellist omades poleks nutiteleri soetamisele enam õigustust. Aga ka siin arvestage võimalust, et kõik need lahedad netipõhised teenused ei taha Eestis lihtsalt tööle hakata!

Kokkuvõttes. Kui veeb ja striim teleris on sulle olulised, kasuta juba olemasolevat, sarnase funktsionaalsusega seadet või osta odav lisajupp.