CES 2020 jäi veel koroonapandeemiast puutumata ega pidanud ära jääma või veebi kolima nagu teised võrreldavad mullused tehnoloogiaüritused; seal osales 60 687 inimest 164 riigist. Tavakülalisi pääseb CESile pigem vähe, valdav enamus on firmade ja meedia esindajad.

CES 2021 oli aga olude sunnil juba puhtalt veebipõhine. Ürituse ülevust see muidugi ei kahanda. Siit kokkuvõte säravaimatest leidudest, mis mulle silma jäid.

Suure ja silmatorkava osa CES-ist moodustavad alati uued telerid ja arvutimudelid, aga rõhun pigem huvitavatele leidudele, mitte ootuspärasele kraamile.

Nutimaskid

Pandeemia-, aga ka inimtegevuse poolt ärasolgitud keskkonna tingimustes pole ime, et nutiseadmete kirjus valdkonnas on esile tõusnud selline uuepoolne tootekategooria nagu nutikad maskid.

Need pole mõeldud ühekordseks kasutamiseks ning sisaldavad näiteks vahetatavaid filtreid ja sensoreid, mis annavad märku, kui on vaja filtrit vahetada. Märguandmine võib toimuda äpi teel, millele mask andmeid saadab (hingamiskiirus, õhukvaliteet jm, olenevalt maskist).

Lisan ühe sellise toote – autor on firma AirPop – lühitutvustuse video kujul. Ilmub tootja sõnul "peagi" ja hind USAs saab olema 150 dollarit (124,36 eurot).

Huvitaval kombel arendab nutimaski ka mänguarvutite ja muu mängurivarustuse poolest tuntud Razer, mida näed ülalpool (selle artikli avapildil).

Esialgu töönimega Project Hazel tuntud, üsna ulmelise välimuse saanud toode on varustatud LED-tulede, läbipaistva esiosaga (et kandja suud ja hambaid näha), mikrofoni ja võimendiga ning on üldse üllatavalt tehnoloogiarohke. Maskiosa ise on N95-tüüpi.

Tööpõhimõte on siiski lihtne – lühidalt väljahingatav süsihappegaas välja viia ja filtreeritud õhk sisse tuua. Hind ja ilmumisaeg on veel teadmata.

Iselaadiv telekapult

Samsung näitas CES-il taas kuhjaga uut mõttetult kallitest teleritest nutikate koduseadmeteni, kuid minu tähelepanu pälvis eelkõige üht kodust pisiprobleemi lahendama mõeldud vidin.

Solar Cell Remote Control-nimeline teleripult ei vaja oma tavaliste "kolleegide" kombel patareisid, mille ootamatu otsasaamine telekavaatamist ebamugavamaks muudab.

See laeb end valguse abil ise, nii välitingimustes kui ka siseruumides, ja kui muu ei aita, saab seda laadida kaabliga USB teel.

Tootja sõnul on säärane asjake ka keskkonnasõbralik. 31 grammist selle loomiseks kuluvast plastikust 24 grammi on taaskäideldud polüetüleen tereftalaat. Ka aitavat iselaadivpuldi eelistamine maailmast seitsme aasta jooksul 99 miljonit AAA-patareid kokku hoida.

Solar Cell Remote Control on kaasas kõigi Samsungi tänavuste teleritega.

Samsungi iselaadiv teleripult (Tootja foto)

Rullitavad ekraanid

Kokkupandavad ekraanid on nii 2020, tänavu on pigem rullitavad ekraanid need, mis nutiseadmete fänne (lühiajaliselt) elevile ajavad.

Elektroonikagigant LG tegeleb n-ö rullitava telefoni loomisega juba vähemalt paar viimast aastat ja julges CES 2020 ajal ka lubada selle tänavu müügiletoomist.

LG pühendas pressikonverentsil oma rullitavale telefonile aega algselt väga napilt, aga jagas uut infot siis, kui selgus, et rahva huvi on täitsa olemas.

Kokkupanduna meenutab ekraan tavalise telefoni oma, aga seda saab mehaaniliselt lahti rulluma panna, kuni see väikese tahvelarvutiekraani mõõtmed omandab.

Mitteametlikel andmetel ilmub LG Rollable märtsis või juunis, hinnaga veidi alla 2000 euro. Samuti kinnitamata andmetel on koostööpartner painduvate ekraanide tootjana tuntud Hiina firma BOE.

Lahtirullitavaid nutiseadmeekraane oleme promomaterjalide vahendusel näinud ennegi, aga ikka ajab põnevile, kui mõni üks sellise tõepoolest turuletoomise-kõlbulikuks kuulutab.

LG lahtirullitava ekraaniga telefon (Tootja foto)

CES-messil näitas TCL ka kontseptsioonseadmena 17-tollist rullitava ekraaniga tahvelarvutit.

Kiirem ja täpsem sõrmejäljelugeja

Qualcommi uus ekraani alla/sisse integreeritud sõrmejäljesensor on eelkäijast poole kiirem ja 77% suurem (8 x 8 mm vs 4 x 9 mm), mis laseb kasutaja kohta senisest 1,7 korda rohkem biomeetrilist infot koguda.

Debüteeris see Samsungi uues tipptelefonis Galaxy S21, mille esitlus toimus 14. jaanuaril ja mis ise peaks müügile jõudma 29. jaanuaril (kuigi mitte tingimata Eestis).

Kolme kaameraga sülearvuti

Omapärane, kuigi mitte tingimata vajalik: Hongkongi firma Nexstgo esitles messil sülearvutit Avita Admiror II, mille ekraani ümbritsev raam on valgustatud ja mil on ühe asemel kolm veebikaamerat. Minu teada pole kolme kaameraga sülerit enne tehtud.

Livestreaming'u- ehk voogvideote loomise huvilistele suunatud arvuti muudab endast liikuva pildi edastamise võimalusterikkamaks. Üks kaamera on mõeldud lähivõteteks, teine veidi kaugemalt salvestamiseks ja kolmas laiemaks võtteks.

Huvitaval kombel ei tahtnud tootja messil selle aparaadi kohta esialgu täpsemat infot jagada. Aga kuidas tundub, suunamudijad, kas see on arvuti, millest võiks teile kasu olla?

Avita Admiror II (Tootja foto)

Lõpetuseks ka üks hea uudis

Koroonapandeemia, USA-Hiina kaubandussõda ja ilmselt veel mõni pisem tegur on vähendanud seadmetootjate suutlikkust oma põhiülesannet täita ehk seadmeid toota. Samas kasvas nõudlus uute arvutite järele kodust õppimise ja töötamise tõttu mühinal.

Seega oli 2020 arvutitööstusele tõeline tagasitulekuaeg. Tehastest väljunud arvutikogused kasvasid 2019. aastaga võrreldes 11% ehk 297 miljonini. Nii hea kasvuaasta oli arvutimaailmas viimati 2010 ja nii palju arvuteid toodeti aasta jooksul viimati 2014. (Allikas: turu-uuringufirma Canalys.)

Enamik arvutituru kasvust põhineb tänapäeval muidugi kaasaskantavate arvutite populaarsusel. CES-il näidatud AMD Ryzen 5000 seeria süleriprotsessorid annavad sellele kindlasti ainult hoogu juurde.

Enamik kasv tuli tänu sülearvutitele. Arvutivalmistajatest nautis parimat "sõitu" Apple, mis oli alles suuruselt neljas tootja, aga kasvatas tootmismahte koguni 45% võrra 2019. aastaga võrreldes, sh 16,6% võrra 2020. ja 2019. aastate viimaseid veerandeid võrreldes.

Tundub, et M1-kiibiga Macide müük sai siiski hoo sisse, kuigi Apple ootamatult ruttu neid soodsama hinnaga pakkuma hakkas. Või siis oli asi just soodukates?