Ühest küljest on väga hea, et võimalus muuta oma elu turvalisemaks, mugavamaks ja säästlikumaks on kättesaadav laiemale tarbijaskonnale, teisest küljest teeb valikute rohkus pildi kirjuks ja raske on aru saada, mis lahendus kõige parem ja sobivam oleks, kirjutab nutikodulahendused.ee.

Juhtmega või juhtmeta?

Suures pildis võib jagada nutikodu lahendused kaheks: juhtmega ja juhtmevabad süsteemid. Mõlemal puhul on olemas erinevaid standardeid ja erinevate tootjate seadmeid. Teeme kahe näite abil nutikodu planeerimise otsuse lihtsamaks.

Kaabliga lahendus: KNX

KNX on pika ajalooga, väga levinud targa kodu süsteem, mida kasutatakse nii eramutes kui ka kontorihoonetes. Tänaseks on maailmas olemas peaaegu 400 erinevat ettevõtet, kes toodavad väga laias valikus seadmeid KNX-protokollile.

Sellise lahendusega targa kodu süsteem ehitatakse üles spetsiaalse kaabelduse abil, mis ühendab iga lüliti, anduri ja täituri. Kaabeldus koondatakse kokku enamasti automaatikale eraldi ehitatud kilpi, mistõttu tuleb kogu lahendus enne ehitamist põhjalikult läbi mõelda, planeerida ja projekteerida.

Edasine sõltub kliendi poolt valitud seadmetest ja ootustest targale kodule: kas soovitakse lihtsaid seinalüliteid või spetsiaalseid disainlüliteid; kas seinal peab olema tahvelarvuti kogu süsteemi haldamiseks või peaks kõik olema just väga minimalistlikult lahendatud.

Eelised:

* Töökindel süsteem, puuduvad raadiosidehäired

* Sobib suurtele tööstushoonetele

Puudused:

* Süsteemi laiendamine ja täiendamine on kulukas ja keeruline

* Seadmed ise ja paigaldus on pigem kallimad, kaablikilomeeter maksab ka midagi

* Süsteemi töölepanek vajab vastavasisulist väljaõpet

Juhtmevaba: Z-Wave

Üks levinumaid juhtmevabasid lahendusi turul on Taani päritoluga Z-Wave. Tänaseks on Z-Wave'i seadmete tootjaid maailmas üle 600 ning erinevaid seadmeid kasutusel kokku üle 70 miljoni.

Kõige mõnusam Z-Wave'i süsteemi juures on paindlikkus. Ei ole vahet, kas planeeritakse uut kodu või on maja juba valmis, süsteemi saab mõlemal juhul seadistada täpselt sama funktsionaalsusega.

Lai seadmete valik annab vabaduse valida enda maitse järgi lülitid, andurid ja muud seadmed. Veelgi parem - saab kasutada ka täiesti tavalisi lüliteid, mille olete juba koju paigaldada lasknud.

Erinevalt KNX-ist ei ole Z-Wave'i lahenduse puhul vaja teha erikaabeldust. Suhtlemine süsteemis toimub üle õhu ja seda kahepoolselt. See tähendab, et iga seade, mida kasutatakse, annab alati ka tagasisidet nagu üks tubli töötaja oma ülemusele: „Sain käsu kätte ja tegin ära, mis edasi?!“

Eelised:

* Hind – nutikoduga saab alustada juba 300-500 euroga

* Nutikodu funktsionaalsust on võimalik soovitud ajal parandada või laiendada

* Süsteemi töölepanek ei eelda väljaõpet – piisab keskmisest kõrgemast tehnikahuvist

Puudused:

* Raadioside leviala – enam kui 1000-ruutmeetriste hoonete puhul tuleks hoone jagada väiksemateks sektsioonideks, et tagada tõrgeteta töökindlus

Kumba siis valida?

Kogu tehnoloogiamaailma arenguid vaadates on näha, et erinevad juhtmevabad tehnoloogiad arenevad meeletu kiirusega ja võidavad oma töökindluse ja paindlikkusega kõikjal poolehoidu.

Kuid mõlemad, nii juhtmega kui ka juhtmeta süsteem, on täna maailmas väga laialt levinud, nii et valikuvõimalusi on nii toodete kui ka knowhow osas mõlemal puhul.

Mõlema lahenduse puuduseid ja eeliseid vaagides paistab, et enamikele kodudele sobib juhtmeta lahendus paremini, kuna paigaldus on paindlikum ja kulud on väiksemad.

Kui mõte hakkas liikuma ja soovid millegagi juba alustada, siis võid lugeda näiteks, kuidas näiteks nutikate radiaatoritega ise pihta hakata. Aga alati võid ühendust võtta eksperdiga indome.ee.