Olgu küsimus selles, et digiabiline eestikeelseid käske ei mõista, või lihtsalt, et tehnoloogiaseadmega rääkimine tundub veider, aga enamik meist digiabiliste vastu huvi ei tunne.

Läänes on aga viimastel aastatel jõudsalt levinud just eri seadmed, kus on digiabiline ja hääljuhtimine aukohale seatud: mh nutikõlar ja selle artikli peategelane nutikas ekraan (ingl smart display), mis ongi põhimõtteliselt ekraani külge saanud nutikõlar.

Esimene nn nutiekraan oli Amazoni toodetud ja nende digiabilise Alexaga varustatud Echo Show, mis ilmus 2017. aasta juunis. Eraldi tootekategooriaks kujunes see aga täie õigusega aastake hiljem, kui mängu astusid teisedki tootjad eesotsas kõikvõimsa Google'i ja nende digiabilise Assistantiga.

Nutikõlarid meeldivad inimestele kiire info saamiseks (ilmateade jm) ja võimaluse tõttu oma koduseid nutivõimalusi juhtida ilma seadmele kätt külge panemata. Nutiekraan on kõlari loomulik troonipärija, mis aitab esitatud infot visualiseerida.

Näiteks ilmateate asemel võid saada ekraanil viie päeva prognoosi (sh muidugi info tänase kohta). Või siis tahad kiigata oma päevakava või poenimekirja, mille oled dikteerimise teel salvestanud.

Head on ka võimalus videosid vaadata või veebikaamera pilt ekraanile tuua, et näha, kes välisukse taga koputab. See eeldab muidugi esmalt veebikaamera töökorda ja nutiekraaniga suhtlema seadmist.

Nutikate ekraanide tootekategooria on veel suhteliselt noor, eri tootjaid on vähe ja pea kõik kasutavad Amazoni või Google'i digiabilist.

Halb on see, et mõlemale tehnoloogiahiiule meeldib inimesi oma seadmete ja lahenduste ökosüsteemi "vangistada", mis seisneb selles, et nii Alexa kui ka Assistantiga nutiekraan ei pruugi vastasleeri vidina või seadmega nii hästi suhelda kui enda liitlasega.

Amazon Echo Show 8 (Tootja foto)

See tekitab kasutajates muidugi segadust, et mis ja kui hästi millega kokku sobib. Enne ostmist tasub lugeda mõnda ülevaadet või küsida nõu asjatundlikult tuttavalt või edasimüüjalt.

Google'iga seotud nutiekraanide eelis on mõistagi ligipääs Google'i teenustele (kuhu saad vastava kontoga sisse logida), kuni YouTube'ini välja.

Eri mudelite hinnad algavad Eestis 130-150 eurost. Nest Hub Max on võimekaim, kuigi kõigile ei pruugi meeldida, et sellel on ka kaamera, mis tekitab võimaluse kasutajat salaja jälgida.

Amazoni nutiekraanid on alati kaameraga ja seega veidi kallimad, eri mudelid võivad maksta Eestis alates 170-300 eurost. Kiidetuim mudel on 8-tollise ekraaniga Echo Show 8, mida on heli- ja videokvaliteedi põhjal mõneski arvustuses nimetatud parimaks nutiekraaniks üldse.

YouTube'i asemel on videoteenused Amazon Prime Video, Hulu ja NBC, millest kaht viimast Eestis teadupärast (legaalsete vahenditega) ei näe. Sellega seostub veel üks põhjus, miks taolised seadmed meil vast nii tuntud pole: mitmetele teenustele võib puududa ligipääs.