Meie poolt intervjueeritud spetsialistid ütlesid ühehäälselt, et nemad on Bitcoini osas veel äraootaval seisukohal, kirjutab Kahvel.ee.

Kuid sama meelt ei ole meie põhjanaabrid Norra ja Soome – vastavalt Norra valitsuse ametlikule seisukohale ei ole Bitcoini näol tegu ehtsa valuutaga.

Kuigi valitsus ei kiitnud Bitcoini heaks, otsustati see siiski maksustada. Ettevõtted, mis äritsevad virtuaalkrüptos, peavad maksma 25 protsendilist käibemaksu.

Lisaks sellele kvalifitseerub Bitcoin Norras kehtestatud omandimaksu alla.

Esialgu peab neid makse tasuma norrakas Kristoffer Koch, kes investeeris kunagi Bitcoini ca 20 eurot, millest praeguseks on kasvanud juba üle 640 000 euro.

Soomes soodsamad tuuled

Ajal, mil eestlased ootavad veel rahvusvahelist seisukohta Bitcoini asjus ning norrakad otsustasid selle maksustada, leidsid soomlased, et nüüd on paras aeg avada oma esimene Bitcoini-automaat.

Uudne rahamasin asub Helsingi plaadipoe Levykauppa Äx sissepääsu juures. Aparaat vahetab eurosid ümber virtuaalrahaks, mille eest saab lähinaabruses asuvatest poodidest sisseoste teha.

Vahetuskurss pannakse paika börsi Bitstamp põhjal ning see kõigub isegi sularaha automaati sisestamise ajal. Teenust vahendab Bittiraha.fi, kes võtab selle eest viieprotsendilise teenustasu.