Lühim, kuigi mitte kaugeltki ammendav variant oleks öelda, et nad tootsid telefone ja oli oma ala liider, siis loobusid sellest tegevusest.

Nüüd on Nokia nimega nutiseadmed turul tagasi. Neid tootev ettevõte on aga siiski vahetunud, see on samuti Soomes loodud HMD Global, kellel on selle jaoks 2024. aastani leping sõlmitud.

Nokia kui firma on samuti alles, aga tegeleb muuga ja omanimeliste seadmete arendamises suurel määral ei osale.

HMD võtab oma tegevust aga tõsiselt. Tänavu nägid ilmavalgust Nokia kunagi ühe kuulsaima-popima mobiili 3310 uusvariant ja kolm nn keskklassi-telefoni (mudelid 3, 5 ja 6), mis pole veel laialt müügile jõudnud.

3310 jõudis, aga Eestisse suunatud partii olid väga väike ja müüdi kohe läbi.

Võiks arvata, et HMD tahab nüüd veidi loorberitel puhata ja hinge tõmmata, enne kui tulevikuplaane sepistama hakkab. Aga ei, neil on veel ideid. Loe, mida Nokia telefonidelt lähitulevikus oodata.

Laias laastus on plaanis kaks asja: väljastada tänavu ka tipptelefon ning viia Nokia nutitelefonid üldse pildistamise osas uuele tasemele, mis teisi edestaks. Sest kaamera headus on täna nutitelefonivallas üks peamisi müügiargumente.

Pildistamise parendamise osas algas koostöö Carl Zeissi optikavõluritega, kes aitasid luua ka Nokia sellised legendaarseid kaameratelefone nagu N95 (2007) ja Lumia 1020 (2013). Koostöö ei piirdu optikaga, vaid hõlmab seekord kõiki mobiiliga pildistamise tahke nagu milline peaks olema seadme ekraan ja pildistamistarkvara.

Millised seadmed Zeissiga koostöös valmivad, pole veel aga avalikustatud.

Nokia plaanib kõlakate põhjal väljastada täna veel tervelt neli telefoni, mudelid 2, 7, 8 ja 9. Kaks viimast olla tippmudelid. 2 olla odavapoolne, 4 aga keskklassi esindaja.

Nokia 8 välimus, nagu kõlakameistrid usuvad, et see on

Tippmudel 8 ilmub kuulukate põhjal juba käesoleva kuu lõpus, sellel olla täitsa head põhinäitajad:

* Androidi opsüsteem 7.1.1

* 5,3-tolline QHD ekraan

* Snapdragoni uusim-kiireim kiip 835

* 6 GB töömälu

* 13 MP topelt-tagakaamera Zeissiga koostöös

* hind 650 dollarit USA-s / 600 eurot Euroopas

Kindlasti toodab Nokia edasi ka suhteliselt odavaid nuputelefone. Juba on ilmunud mõned uued eriti odavad nupumudelid 105 ja 130, mille hind jääb 10-20 euro vahele. Meenutuseks, et 3310 uusvariant maksab 59 eurot.