Nokia tippjuhtkonda kuuluv Michael Halbherr on võtnud vaevaks avalikult selgitada, millised on tulevikuplaanid.

"Meil oli hea põhjus oma vidinaäri maha müüa, aga see ei tähenda, et me vidinaärist üldse loobume," ütleb ta. "Nokia tohib endiselt valmistada suhtlusseadmeid, aga meil oleks vale kujutleda neid telefoni kujul."

Praegune eesmärk olevat kasutajakogemusi ja seadmeid ühendada, et midagi uut luua, käsikäes tippriistvaraga, muidugi.

(Ambitsioonikas ja samas nii vähe ütlev. Vidinatööstus keskendub hetkel nii tugevalt nutitelefonide ümber, mis ühendavad aina enamaid seadmeid, nii et teistsugust teoreetilist strateegiat ei saakski neil olla!)

Halbherr juhib projekti HERE, mis annab kasutajale tolle asukoha põhjal liiklemissoovitusi ja (äri)infot ümbruskonna kohta.

Foto: ScanPix Scandinavia

HERE ongi hetkel Nokia üks trumpe. "Steve Ballmer ütles, et meie äpid vajavad kütust – kaardid ongi see kütus. Ta ei öelnud aga, et kütust pakuvad vähesed.

Vähesed konkurentidest on avatud ega sunni kasutajat kaasa võtma asju, mida ta ei taha. Meie oleme kaardinduse Šveits ning see on väga selge litsentsimudel," kommenteerib ta.

HERE'i kõrval on Nokial praegu veel kaks tugisammast: Nokia Solutions and Networks (toodab telekommunikatsiooni- ja võrguseadmeid, "tulus ja 100% meie oma!") ning Advanced Technologies Group (eksperimenteerimise ja tootearenduse haru, "hämmastav intellektuaalomandi genereerija").

Nii et kuigi selgeid plaane nagu poleks, mida avalikkusega jagada, on Nokial vähemalt mõlemad jalad kindlalt maas, et hakata uut teed otsima.

Enesekindlust jagub Halbherril samuti Microsofti nutiseadme-impeeriumi jaoks.

"Nende tempo on aeglane, muidugi, aga esmalt ongi vaja tugev vundament luua. Muidu juhtub nagu Symbiani puhul, et tipptasemel tehtud muutused aeglustavad kogu süsteemi.

Nokia andis Microsoftile kingi innovatsiooni, kiiruse ja turu mõistmise näol. Samuti on telefoniäri äraostmise tõttu eemaldatud hõõrumine kahe erineva süsteemi vahel."