Telefon on üsna suur ja see on kõige jaoks mõnusasti ruumi jätnud. Ma usun praegu siiralt, et tegemist on kõige mugavama klahvistikuga, mida ma kunagi kasutanud olen. Positiivne emotsioon algab minu jaoks juhtnupust, see meeldib mulle väga. Eriti tema üles-alla-vasakule-paremale raam. Mõnus, käepärane ja eksida on tõesti raske.

Paljusid funktsioone on võimalik kasutada ka kinnise klapiga ja ma võtsin selle kiiresti omaks. Klapp ise liigub sujuvalt, aga kahjuks on minu käes olnud eksemplari klapil vaevumärgatav lõtk sees. Noh, see pole muidugi tegelik probleem, aga täiuslikus maailmas seda ei oleks.

Kaamerast rääkides pean tingimata ütlema, et turundusguru väide, nagu õnnestuks selle esemega siseruumides teha täiuslikke fotosid, on mõnevõrra häiriv. Loomulikult, mobiilikaamera kohta saab päris häid tulemusi. Täiuslikkusest on asi siiski kaugel ja oleme ausad — praegu on juba mitu mobiilikaamerat, rääkimata tavalistest, millega saab tunduvalt paremaid fotosid. Paremaid kui täiuslik?! Hmm, see peaks olema väljakutse, eks!

Mulle isiklikult meeldib teha mustvalgeid pilte. Tegelikult, kui ma kasutan telefonikaamerat, siis ma eelistaksin praktiliselt alati teha mustvalgeid fotosid. Pole oluline seletada, miks, oluline on, et kui Nokia 6500 oskab mustvalgeid teha, siis võiks ta suuta ka minu eelistused meelde jätta, onju. Et käivitan kaamera ja vaikimisi valik on mulle meelepärane… Jättes täiesti kõrvale pikslite, sügavuse ja teravusega seonduva — enamiku mobiilikaamerate seaded vajavad mõnevõrra käepärastamist. See ei ole nii nõudlik ülesanne, aga annab kasutajale, kes tahab oma alati kaasas olevat kaamerat ka mõnusalt pruukida, väga palju juurde.

Ärge mõistke valesti — nii head telefonikaamerat ei leidnud aasta eest veel kuskilt. Videoklippide filmimisel tuleb arvestada, et kaugemal tekitatud helisid naljalt salvestada ei õnnestu.

Komplektis on kaabel, mille abil saab nii pildi kui heli telekasse paisata. Siiski, kui te olete fotosid ja videolõike ainult telefonis vaadanud, ei maksa külla minnes väga enesekindel olla — teleekraanil on kujutis üllatavalt palju hägusem. Mõistusega saate aru küll, et vahe peabki suur olema, aga tundub, et see üleminek on üks neist kohtadest, kus piir reaalsuse ja soovide vahel on veel natuke liiga nihkes.

Kõnekvaliteet on eeskujulik. Tõsi, kahel korral kostis väljahelistamisel kutsuva tooni vahele mingi veider kõrgetooniline, ent vaikne undamine, mis lõppes, kui kõnele vastati, aga see ei pruugi olla telefoni viga. Üldse ei esinenud aparaadi kasutamisel märkimisväärseid tõrkeid. Ei, mis, tõrkeid polnudki. Menüüdest. Ma ei suutnud välja mõelda põhjendust, miks peaks osades neist numbripõhine kiirvalikuskeem asenduma tähepõhisega. Seletan lahti — selleks, et liikuda menüü > rakendused > kogumik (kolm vajutust — juhtnupp>9>3!) on liikumispõhimõtteks juhtnupp > 9 > k (viis vajutust — “k” saamiseks vajutate ju kaks korda “5” ja siis veel “enter” valiku kinnitamiseks). Pikemas lohemenüüs võiks see olla tõesti hea lahendus (otsida valikut nagu telefoniraamatust nime), aga rakenduste all on ainult kolm alajaotust. Olgu — eks ma pean veel mõtlema, ehk on sellele siiski hea seletus. Igal juhul on ta veidi ebaühtlane, kuna suurem osa menüüsid läheb harjumuspärase ülesehitusega põhjani välja.

Veel üks asi — on viimane aeg anda kasutajale võimalus menüüde kiirust ise üles- või allapoole kruvida. Osa valikutest avaneb lihtsalt kohutavalt aeglaselt, ja ma ei räägi siin sellistest funktsioonidest nagu kaamera (kaamera läheb tegelikult täiesti mõistliku ajaga käima) või teised, kus masin peabki mõtlema, vaid põhimenüüdes liikumistest. Asi ei saa olla ainult masina võimekuses, pigem on valitud keskmisele inimesele sobivaim kiirus. Jama on selles, et te ei pruugi olla keskmine inimene. Mina ise olen keskmisest tunduvalt kiirem ja närvilisem, kui 6500 mõõdupuuks võtta. Kahtlustan, et keskmist inimest ei pruugi üldse olemas olla.

Muude väikeste katsetuste hulgas ühendasin telefoni USB kaudu arvutiga ja sukeldusin telefoni modemit kasutades GPRS võrku. Internet nagu muiste! — aeglasem kui see, millega viimastel aastatel ära harjunud oleme, aga täitsa toimiv.

Nokia 6500

Võrgud: GSM 850 | 900 | 1800 | 1900 Mõõtmed: 96,5x46,5x16,4mm Kaal: 123g Ekraan: 2,2” QVGA 240x320px LCD | kuni 16,7 miljonit värvi Mälu: kasutajamälu seadmes kuni 20MB | microSD kuni 4GB Andmeside: Bluetooth 2.0 | USB 2.0 | 2,5mm AV pistik peakomplektile | TV-väljund | SyncML ja andmete lähi- ja kaugsünkroonimine Nokia PC Suite tarkvaraga | modem | EDGE | GPRS Kaamera: 3,2Mpx | autofookus | 8x digitaalne zuum | videokõnede jaoks teine kaamera (resolutsioon QCIF ja 15fps) Multimeedia: FM raadio | audiopleier | taasesitus TV väljundi kaudu ja seadmes Kõneaeg: 6 tundi Ooteaeg: 320 tundi Hind: 6290 kr EMT kliendihind | 5399 kr Elisa kliendihind

Hinne: nelipool viiest

Plussid Suurus.

Miinused Suhteline aeglus, nagu uus Ferrari kiirendaks sajani 11 sekundit.