Sony nutiseadmete koorekiht kuulub tooteperekonda Xperia Z ning kuigi need on tehnilistelt näitajatelt ja võimekuselt igati head, ei taha müük kuidagi edeneda.

Xperia Z nutitelefonide ja tahvlite suurimaid trumpe, millele reklaamis ja esitlustel alati tähelepanu pöörati, oli nende vee- ja tolmukindlus.

Esialgu rääkisid Sony esindajad pelgalt vastupidavusest vee ja tolmu poolt tehtavatele kahjustustele. Põlvkonnast Z3 alates oli juttu aga "tõelisest vee- ja tolmukindlusest".

"Kindlused" tähendasid loomulikult vastavust teatud standarditele, mitte, et seadme võib näiteks merre uputada ja siis aasta pärast üles korjata ja uurida, kas krabid on selfiesid teinud.

Ajakirjanikke julgustati aga testseadmeid vette uputama ja hiljem nende töökindlust testima. Tõepoolest. Töötasid edasi, parimal juhul ei pidanud isegi vahepeal kuivada laskma.

Nüüd on siis ilmunud uusima põlvkonna Z5 seadmed, aga midagi on muutunud. Sony enam nende veekindlusest ei räägi.

Vastavad "kindluse" standardid (IP 65 ja 68) on seadmetel muide endiselt ette näidata. Sony lihtsalt on korraga otsustanud, et senine suur trump pole enam haipi väärt.

Samuti kuulutab firma kodukas, et ärge parem ise Xperia Z-i veekindlust testige, meie tegime testid kindlatel tingimustel ning ettevaatlikult. Aga päriselus on ootamatuid faktoreid, mis võivad seadet ikkagi kahjustada.

Ootamatu suunamuutus on tingitud ilmselt kurvast tõsiasjast, et Xperia Z-i seadmed ei saavuta kuidagi korralikku läbimüüki ja Sony telefoniäri on karjuvalt sügavas miinuses...

Aga kui positiivsel noodil lõpetada, on Xperia Z seadmed kvaliteetsed ja igati oma hinda väärivad. Olgu siis veekindlad või mitte.