Etteruttavalt võib öelda, et viletsaid seadmeid seekord kätte ei juhtunud, kõigil on omad plussid.

Sony Cybershot DSC-H55

Juba kaamerat kätte võttes on tunda, et see pole tavaline kompaktkaamera. Eest vaatab vastu korralik optika, millel seisab uhkeldavalt Sony Lens G, ning heites pilgu tahapoole, näeme suurt ekraani.

Nupupaigutus on igati loogiline. Sony ei saa uhkeldada nuppude üleliigse arvukusega - see jällegi kutsub ka algaja pildistaja kaamerat kätte võtma. Väga kasutajasõbralik ülesehitus.

Kolmetolline ekraan tundub esialgsel pildistamisel pisut konarlik ning värvid mitte kõige selgemad, kuid ärge rutake pilte hindama selle järgi, mida näete fotokaamera ekraanil. Arvutiekraanil on tulemus hoopis parem.

Optika on korralik. Kasutusel on Sony G-seeria läätsed, mis on tuttavad ka firma videokaameratelt. 25 mm lainurk ning kümnekordne optiline suum annavad kokku hea universaalse kaamera, mida on mõnus igale poole kaasa vedada.

14,1 megapiksline 1/2,33" CCD sensor suudab teha täiesti rahuldavaid pilte ka hämaramates tingimustes kõrgemate ISO-dega. Mõningat kadu on muidugi detailides näha - kuid hei, see on ikkagi väikese sensoriga kompaktkaameraga. Hämaras säilib piltidel hea kontrastsus, mis leevendab kindlasti tekkivat "müra". Mõnevõrra üllatas kaamera käitumine automaatrežiimis ja päikesevalguses - nimelt kippus see objekte üle valgustama ning värvid jäid tuhmiks.

Kuid õnneks on Sonyl täiesti edukalt kasutatav manuaalne režiim, kus saab ise reguleerida nii avaarvu, säritusaega, valgebalanssi kui ISO suurusi. Väga suur pluss on võimalus valida fokusseerimisseadete vahel. Võite teha teravaks suure ala sensorist, koondada fookuse keskele ruutu või ühte punkti. Samuti saab seadistada valguse mõõtmist. Kindlasti peab ära mainima ka, et panoraamfoto tegemine on selle kaameraga käkitegu. Seadke ainult pildistamisrežiim panoraamile, vajutage päästikut ja liigutada kaamerat vasakult paremale. Ülejäänud töö teeb Sony.

Filmimine on seadme üks tugevamaid külgi. Filmi resolutsioon 1280 x 720 pikslit lubab teravat pilti näha ka suurel ekraanil. Suumimine toimub rahulikult ning liigse mürata. Kuna suum toimib suhteliselt aeglaselt, hoiab aparaat objekti pidevalt fookuses. Väga suur abi on siin tõhusast kahekordsest stabilisaatorist, mis aitab ära hoida käte värinast tuleneva pildi udususe.

Sony DSC-H55 on turvaline valik. Saate heade optiliste näitajate ning laia funktsioonivalikuga kompaktkaamera. Tootja kasutab nüüdsest andmekandjana lisaks Memory Stick-ile ka SD-mälukaarte, sealhulgas suuremahulised SDXC-kaardid. Lisaks kõigele on võimalik vaadata slaidiseanssi tehtud fotodest otse kaamerast ja seda lemmikmuusika saatel.

Olympus µ Tough-6010

Olympus on kaamera inimesele, kes soovib jäädvustada ekstreemseid hetki. Tugev metallist korpus talub 1,5 meetri kõrguselt kukkumist ning 3 meetrist veealust sügavust. Lisaks sobib hästi ka põhjamaisesse kliimase, kuna on suuteline pildistama ka -10 kraadises temperatuuris. (Päriselt loopida siiski kaamerat ei soovitaks, kuna sisemuses on ikkagi õrn mehhanism.)

Veealusel pildistamisel soovitame enne vetteminekut kindlasti aku luuk ning küljel asuv USB luuk korralikult sulgeda. Vesi on väga kaval väiksematest pragudest sisse pugema. Kui kaamera tervis on tagatud, on vee all lõbu laialt. Vesi peaks muidugi olema piisavalt selge, et valgus läbi paistaks ja nähtavus oleks piisav.

28 mm lainurkoptika haarab pildile võimalikult palju. 3,6kordne optiline suum ei pruugi küll olla igas olukorras piisav, kuid tuleb arvestada, mida kaamera on võimeline taluma. Suurt korralikku optikat ei ole võimalik aparaadi väiksesse vastupidavasse keresse füüsiliselt ära mahutada. Just keresse, kuna objektiiv liigub keresiseselt.

12megapikslise sensoriga saab teravad pildid ka maa peal. Värvide erksus ning realistlikkus on muljetavaldav. Nõrgemaks küljeks võib pidada välku, mida Olympusele meeldib automaatselt ka siis lisada, kui seda vaja ei oleks. Õnneks saab välgu välja lülitada ja näiteks särikompensatsiooni kasutada. Seda küll mitte kõigis funktsioonides.

Pildistamisrežiime leidub igaks olukorraks, kuid võib julgelt väita, et Olympus toimetab eeskujulikult ka iAuto programmiga. Huvitav režiim on valikukettal Beauty - seda kasutades säilitab nahk oma loomupärased toonid. Pimedas filmimisel või miks mitte veealuseid kaadreid salvestades on abiks LED lamp. Panoraamvõtte asjalikkus on pisut küsitav, lihtsam on panoraamfoto kokku monteerida arvutis spetsiaalse programmiga kui fotokaameras.

Pildistamise teeb põnevaks ka filtrite kasutamise võimalus. Näiteks kalasilmaefekti näete ekraanil juba enne päästikule vajutamist. Kaamerale on lisatud ka koputamise funktsioon, mis võib vee all pildistamisel päris kasulik olla. Koputades kergelt kaamera külgedele, peale või põhja alla avanevad võluväel erinevad seadistusfunktsioonid.

Andmekandjana saab kasutada XD mälukaarte, komplektis oleva adapteriga lisaks MicroSD-tüüpi mälukaarte.

Selle kaameraga võime julgelt soovida: "Lõbusat pildistamist!"

Hind: 2999 kr.

Panasonic Lumix DMC-FS30

Lumixit võiks soovitada lihtsuseotsijatele. Sisse- ja väljalülitamiseks on mugav lükandnupp, mis takistab kogemata sisselülitamast. Samas stiilis on ka tagaküljel asuv režiimi ümberlülitamise nupp. Kaamera sobiks hästi näiteks vanemale inimesele, kellele nuppude vajutamine ei ole meeltmööda.

2,7" LCD ekraan on väga heade värvidega ning selgesti jälgitav. Heledust saab reguleerida, et oleks lihtsam pildistada ka eredas valguses. Samuti on eraldi seadistus juhuks, kui kaamera jääb pildistamisel teiega teravama nurga alla.

Ülitihe 14,1 megapiksline sensor lubab teha ka plakati suuruseid väljaprinte ning fotosid arvutis muretult töödelda. Optikana kasutab tootja enda Lumix DC Vario A-sfäärilisi läätsesid, millel on 28 mm lainurk ning 8kordne optiline suum optilise stabilisaatoriga. Pildi stabiliseerimisega saab kaamera hakkama täiesti edukalt ka lõpuni suumides. Abiks, kui käsi tavalisest rohkem väriseb.

Erinevaid võtterežiime on piisavalt palju, kuid meile jäi mulje, et kaamera toimetab kõige loogilisemalt Intelligent Auto programmiga. Selle puhul kipub seade küll vahel kasutama välku ka seal, kus vaja ei ole, kuid see ei häiri, kuna ülevalgustamist ei toimu. Õnneks on võimalik välk käisitsi välja lülitada. Kiidusõnu võib jagada ka makrovõttele automaatrežiimis.

Filmida saab 1280 x 720 resolutsioonis, 30 kaadrit sekundis. Suum ning fookus tuleb paika panna enne filmimise alustamist, kuna kumbagi ei ole võimalik reguleerida filmimise ajal. Tulemusega võib siiski väga rahule jääda.

Kokkuvõttes inimesele, kes ei soovi pead murda kaamera seadistamise üle, vaid ootab, et pilt tehakse vaeva nägemata, kiiresti ja korralikult.

Hind: 3499 kr.

Canon Digital IXUS 130 IS

Canon on tuntud oma headuse ja töökindluse poolest. See kaamera ei vea samuti alt.

Naljakas küll öelda, kuid ümarad nurgad ning sile pind jätavad esialgu seebikarbi mulje. Kuid lähemalt uurides on asi seebikarbist väga kaugel. Tugev metallist korpus jätab usaldusväärse mulje. Tagaküljel ilutseb suur 2,7" suurepärase teravusega ekraan. Nupuasetus on tuttav teiste Canonite juurest, nii et kes on varem kokku puutunud, peaks menüü ning nuppudega tuttav olema.

Harjumist vajab esialgu ainult suumi nupp, mis ei ole harjumuspäraselt päästiku ees, vaid pisut kõrvale tõstetud. Samuti tuleb suumi nuppu kasutades pisut rohkem jõudu rakendada, et pilti lähemale tuua. Kaamera kuju on üldiselt hästi läbimõeldud.

Canon kasutab kujutise jäädvusatmiseks 14,1 megapikslist CCD sensorit, mis lubab teha suuri väljaprinte ja rahulikult arvutis pilte töödelda. Hoolimata sensori tihedusest suudab kaamera säilitada nn müravabad ja loomulikkude värvidega pildid ka hämaramates tingimustes ja suurematel ISO-del. Seda tänu Canoni uuele Digic 4 protsessorile.

28 mm lainurkobjektiiv neljakordse optilise suumi ja optilise pildistabilisaatoriga teevad Ixusest väga praktilise kaamera igas olukorras. Julgelt võib minna pildistama maastikke, samuti õnnestuvad makrovõtted. Valgustundlikkus f 2,8 on väikese kompaktkaamera kohta muljetavaldav.

Canon salvestab suurepäraseid pilte Smart Auto režiimis; kes soovib, võib sobiva valida ka etteantud režiimide valikust. Teie elu tehakse lihtsamaks ka automaatse näotuvastuse abil, mis reguleerib ise nahatooni, fookuse ja säritusaja. Eredamas valguses aitab vältida ülesäritusi Intelligent Contrast funktsioon. Tihtipeale juhtub piltidel nägema punaseid silmi, kuid ka selle vastu on Canonil abi automaatse punasilmsuse vähendaja näol.

Etteantud režiimide seast võib leida panoraamvõtte abimehe või kalasilma efekti eelvaate. Huvitav on ka režiim, kus mängitakse teravussügavuse ning värvidega, mis jätab mulje nagu objekt oleks miniatuurne. Samuti on võimalik eelnevalt valida, millistes toonides pilti jäädvustada. Näiteks kui olete käinud reisil, kuid polnud aega päevitada, saate luua efekti, mis muudab nahatooni tumedamaks. Kas pole mitte kaval nipp!

Kaamera funktsioonidest ja võimalustest võikski jääda arutama. Kindlasti peab veel ära mainima video. See jäädvustub 1280 x 720 resolutsioonis, nii et võite julgelt kuvada pilti suurel ekraanil.

Natuke kummaline tundus optilise suumi puudumine videorežiimis. Suum tuleb paika panna enne filmimise alustamist ning seda ei saa muuta filmimise ajal. Töötab küll digitaalne suum, kuid kvaliteedivahe on kohe märgata. Samas ei toimi digisuumi kasutades autofookus. Aga kõik selle kompenseerib suurepärane videokvaliteet.

Sobib kõigile, kes soovivad ülikompaktset ja laia otstarbega taskukaamerat, kuid ei soovi teha kompromisse fotokvaliteedi suhtes. Samuti sattus kaamerast vaimustusse loo autori teismelisest abimees. Siit ka vihje vanematele, kes otsivad lapsele sobivat kingitust.

Hind: 3999 kr.

Allikas: Euronics