Microsoft teatas Windows 10 tutvustades ootusest, et see peaks kahe-kolme aasta järel olema kasutusel miljardis seadmes.

(Siin ja ülejäänud artiklis on mõeldud nn aktiivseid paigaldusi ehk siis need seadmed koos Windowsiga peavad jätkuvalt kasutusel olema. Mitte nii, et keegi korraks paigaldas ja siis kolis mingile teisele opsüsteemile.)

Arvestades, et Win10 oli väga paljude jaoks esimese aasta jooksul tasuta allalaaditav – ja on teatud nippe kasutades kuuldavasti tegelikult siiani – siis see ambitsioonikas plaan ei tundunud kindlasti võimatu.

Microsoft pole siiski "miljardiriigi" loomiseni jõudnud. Kui täpne olla, siis firma esindajad ei suuda umbkaudu viimase nelja kuu jooksul kuidagi otsustada, kas Windows 10 elab 700 miljoni seadmes või on neid vähem või rohkem.

Segadus algas märtsis, kui Windowsi tippjuht Terry Myerson loobus oma ametikohast ja avaldas avaliku kirja, kus teatas, et Windows 10 läheneb 700 miljonis seadmes jooksmise piirile.

MS-i tippjuht Satya Nadella teatas mai algupoole toimunud konverentsil Build 2018 siiski, et 700 miljonit seadet on vallutatud. Aga peagi firma kuulutas, et peab end parandama ja tegelik seis on "alla 700 miljoni".

Juunis kuulutas Microsoft taas, et 700 miljonit on käes - et peagi sõnad tagasi võtta ja tunnistada, et natuke on puudu. Sama infot oli neil aga jagada ka nüüd juulis, investoritele suunatud kõnes.

Eks 700 milli ole ju ka kena arv. Imelik lihtsalt, et firma mainib teatud numbrit juba nelja kuu jooksul, aga ei jää sellele kindlaks.

Osad tehnoloogia-asjatundjad usuvad, et Windows 10 nõrgenenud levikul on mitu põhjust, peamiselt Microsofti komme pikka aega uuendusi kasutajatele peale suruda, isegi nii, et opsüsteem end ise salaja alla laadima hakkas.

Kindlasti tekitas segadust ka algne lubadus Windows 10 järel mitte enam uusi Windowseid väljastada, millele järgnes mullu mais Windows 10 S-i tutvustamine ja tänavu märtsis teade selle kasutuseltkorjamisest.

Kindlasti on halvasti mõjunud ka Google'i opsüsteemi Chrome OS põhiste seadmete levik, millega konkureerimiseks 10 S osaliselt loodigi.

Ja ei saa mainimata jätta kasutajate lembust vanema opsüsteemi Windows 7 vastu, mille kättesaadavust Microsoft küll piirama on asunud, aga mis on endiselt popim kui Win10 (turuosa 43,38% vs 32,08%).

Võimalik, et Windows 10-le annavad hoogu ja elujõudu see, kui arvutid ja nutiseadmed üksteisele veel sammukese lähemale astuvad.

Seda muidugi uue trendi abil - hübriidseadmed, mis on arvuti moodi, aga mille südames on pigem nutiseadmelikud omased komponendid nagu e-SIM ja Qualcommi süsteemikiip, mis Windowsi äppe toetab.