Erinevate suguharude, rahvuste ja religioonide vahelised probleemid on Afganistani vaevanud juba aastatuhandeid ning teinud maa vallutamise võõrjõududele vaevarikkaks.

USA üritab koos liitlastega rakendada maa kontrolli all hoidmiseks kahte erinevat lähenemist. Esimese puhul kaasatakse lahingüksustesse võõraid kultuure tundvaid sotsiaalteadlasi, teise lähenemise pooldajad ehitavad maa tarkvarapõhist mudelit, et analüüsida selle põhjal, kuidas asjad arenema hakkavad, vahendab Wired.

Möödunud nädalal hakkas NATO otsima „uudseimat simulatsioonivõimekust“, mis peab suutma modelleerida poliitilist, sõjalist, majanduslikku, sotsiaalset, infrastruktuuri ja informatsiooni tegelikust. Sellise hüpoteetilisest ja simuleeritud keskkonnast kogutud informatsiooni abil saavad väepealikud sünteesida teavet, kuidas teatud sündmused või teod mõjutavad olemasolevat olukorda.

Loomulikult nõuab sellise mudeli loomine, et programmis oleksid võimalikult täpsed algandmed kogu Afganistani ühiskonna kohta.

Afganistani veteranid on plaani suhtes skeptilised. Kas keegi suudab ennustada, kes võidab jalgpallimatši? küsivad nad retooriliselt. Ainult need, kes ei tea, kuidas reaalne maailm toimib, võivad sellistesse asjadesse uskuda.

Ometigi on sarnaste simuleeritud ühiskondade loomisega tegelenud sellised tehnohiiud nagu Lockheed Martin, Carnegie Mellon ülikool, SAIC, BAE Systems ja Purdue ülikool.