Seega teeme samuti ülevaate parimatest "töö-nutitelefonidest" ja kuidas sellist üldse valida.

Nutitelefonide ekraanisuurused on juba väiksemate tahvelarvutite omadele "kandadele astunud", nii et telefoniga töötamine ei kõla enam ebamugava ideena nagu varasematel aegadel.

Töötamine on siin küll väga lai mõiste, aga mingeid üldistusi saab teha ikka.

Nutitelefoni hinnatakse tavaliselt kolme omaduse alusel (seadme disain, ekraanipildi kvaliteet, tehtud digifotode kvaliteet). Kõik see läheb ilmselt korda ka telefoniga töötajale.

Vastavalt töötamise eripäradele on vaja uurida ka teisi rõhuasetusi, mida on pealiskaudsel tutvusel ehk keerulisem märgata, näiteks seadet kusagil müügipunktis näppides.

Aga internetist võib ju arvustusi ja muid artikleid juurde lugeda, eriti kui ostusoovi tekitav telefon pole tuliuus ning selle kohta on huvilised juba üht-teist kirjutada jõudnud.

1) Seadme tõeline võimekus

See koondab tähtsaid tegureid, millele telefonitestid ja muud ülevaated tihti ei rõhu. Ilmselt põhjusel, et kirjutajad tahavad loo võimalikult ruttu valmis saada ja kasutavad seadet isegi parimal juhul kõigest paar nädalat, mis pole täieliku ülevaate saamiseks piisav.

Tõelise võimekuse all saab nimetada kõike, mis töötamist takistavad või sellele kaasa aitavad:

* hääleedastuskvaliteet kõnede ajal (nii kuulajana kui rääkijana),
* levi (selle säilimine üldiselt ja ka andmesidekiiruse puhul),
* akukestvus (nii alguses kui ka näiteks aasta jooksul tihedat kasutust leidnud telefoni puhul), jne.

Leviküsimus sõltub kindlasti ka operaatorist ja kasutaja asukohast. Aga mida suurem telefon, seda tõenäolisem, et sinna mahub ka suurem ja tõhusam antenn, mis võtab levist "viimast".

Vastavalt konkreetsele vajadusele võib võimekusega siduda veel ridamisi tegureid nagu:

* võimalus akut või muid komponente vahetada,
* kas ja kui suuri mälukaarte telefon toetab,
* telefoni oskus suhelda nutikellade või muude seadmetega,
* tolmu- ja veekindlus,
* andurite/sensorite täpsus.

2) Teenused ja tarkvara

Teenuste hind sõltub taas eelkõige operaatoritest. Ootused tarkvarale on juba subjektiivsem ning sõltub lisaks eelistatud mobiiliplatvormist (Apple'i seadmed ehk iOS, Android, Windows Phone vms).

Kui oled eelneva arvutikasutamise tõttu harjunud näiteks Microsofti lahendustega, sobib hästi Windows Phone'iga telefon. Samas on näiteks MS Office tänapäeval saadaval ka Apple'i ja Androidi-seadmetele.

Apple'i seadmetel on kõige rikkalikum valik töötamist tõhustavaid äppe (productivity apps), kuid Androidi-leer jõuab selles tasapisi järele.

Ärikasutaja on huvitatud ilmselt ka turvalahendustest, eriti andmete turvamisest. Siin tundub hetkel uus ja kuum sõna LG G3, mis muuhulgas võimaldab faile mugavalt nii sisemälus kui ka mälukaardile krüpteerida.

Meeldima hakanud telefoni puhul võiks siinkohal siis esmalt uurida, kas sellesse saab paigaldada tööks soovitud rakendusi (või häid sarnaseid äppe).

Nagu mainitud, Apple'i seadmetel on selles aspektis edumaa, aga Android jõuab vaikselt järele ja Windows Phone pakub trumbina rohkem tuttavaid Microsofti lahendusi.

Kindlasti võiks kiirtestida ka ekraaniklaviatuuri: kui mugav just sellel konkreetsel ekraanil tippimine tundub. Nutitelefoniga töötamine sisaldab enamasti vast palju tippimist, näiteks e-kirjavahetuse pidamisel.

Kolmandaks: välimus ja disain

Nagu öeldud, ka ärikasutaja hindab kena telefoni, millel on võimalikult suur ekraan ning samas kerge kaal ja õhuke talje. Nagu inimeste puhulgi, paneb välimus alati sisemisele ägedusele selle otsustava punkti!

Siin võiks eraldi välja tuua koostekvaliteedi ja tunde, mille telefoni koostematerjal tekitab, kui seda käes hoiad ja seadet kasutad.

Viimast on ilmselt eelnevaga võrreldes kõige kergem juba müügipunktis selgeks saada, eriti kui oled kasutanud paljusid eri telefone ja oskad juba võrrelda!

Lõpetuseks: soovitusi

Selline artikkel poleks täielik, kui me mõnda enamkiidetud töötelefoni nimeliselt välja ei tooks. Aga palun!

Samsung: Galaxy S5, vanema ja seega odavama eelistajale ka Galaxy S4 või Galaxy Note 3;

Motorola: Moto X;

HTC: One (M8), vanema ja odavama eelistajale 2013. a One;

Apple: kindlasti iPhone 5s;

Nokia: Lumia 925 või 1520;

Sony: Xperia Z2 või Z1 Compact;

LG: G3, veidi vanematest Nexus 5 või G2.

***

[HILJEM LISATUD] Ühe mõtte lisaksin veel siia juurde.

Artikli üks kommenteerija kinnitab, et nutitelefonide puhul huvitavad kasutajat kõige rohkem aku kestvus ning side kiirus ja kvaliteet (mitte artikli algusosas esitatud argumendid).

Tema väide on põhimõtteliselt õige, aga telefoni esmane hindamine algab siiski seadme disainist, ekraanipildi- ja digifotode kvaliteedist, sest neid on palju kergem kiiresti hinnata/testida, kasvõi müügikohas.

Ja selle põhjal tekkiv esmamulje on kahtlemata tohutult tähtis.