Rakendus iMussolini, alapealkirjaks tõlkes "Mees, kes muutis meie riigi ajalugu" on saanud üllatavalt populaarseks. Selle 25aastane autor Luigi Marino hindab, et inimesed laevad päevas alla tuhat koopiat.

See on menukam kui näiteks "Avatari" videomäng iPhone'ile või rakendus, mis "võimaldab sõpru alasti näha".

0,79 eurot ehk ligi 12,4 eesti krooni maksev programmike sisaldab sadat kõnet helis, pildis ja tekstina. iMussolini ilmus alles jaanuaris, aga selle omanikuks on juba üle 6000 iPhone'i kasutaja.

1922. aastal võimule tulnud Mussolini võttis Itaalias 1938. aastal kasutusele juudivaenulikud seadused ja sõbrustas Teises maailmasõjas natsi-Saksamaaga.

Diktaatori lapselaps Alessandra Mussolini, kes on ka ise poliitik, on öelnud: "Meeldib teile või mitter, mu vanaisa kõned on osa ajaloost."

Milano juutide kogukonna pea Leona Soued: "Võib loota, et rakendust ei oota edu, aga ma suudan mõista, miks inimene tänaval võiks seda alla laadida". Rooma juutide kogukonna endine pea Tullia Zevi kommenteeris aga, et iMussolini on osa fašismi seaduslikuks muutmisest ja Mussolini rehabiliteerimisest, mis riigis praegu aset leiab.

Holokaustiohvrite katusorganisatsiooni American Gathering of Holocaust Survivors and their Descendants (Ameerika Ühing Holokaustis Ellujäänutele ja Nende Järglastele?) asepresident Elan Steinberg on veel karmim: "Et Apple'i arvutifirma lubas selle "rakenduse" oma netipoes müügile tuua, on häbiplekk ja märk häbitud kommertslusest. Me esitame neile protesti, sest tihedad reguleeringud ja selliste rakenduste väljastamine teeb neid vastutavaks. See solvab kõigi natsismi ja fašismi ohvrite mälestust, juudid või mittejuudid, ja peaks olema sündsustunde ja südametunnistuse vastu."

Itaalia iPhone'i esindus nimetab iMussolinit ajalooliseks, mitte poliitiliseks. Nad pole vist veel piisavalt verbaalselt tappa saanud.

Napolis elav autor Marino kaitseb end väitega, et Mussolini kõned on raamatukogudes vabalt saadaval. Ta ei pea end fašismi väljavabandajaks ja väljendab "täielikku solidaarsust selle ohvritega". Ta palub allalaadijatel mitte ka fašismi ülistavaid kommentaare postitada.

Itaalia ajaloolased on viimasel ajal Mussolini ajastust revisionistlikke vaateid avaldanud ja perioodi suhtes esineb palju nostalgiat, mida peegeldavad ka T-särgid, kohvikruusid ja muud suveniirid Mussolini näo ja temaatikaga.