Venemaa pole just eriti sõbralik koht välismaalaste jaoks, eriti kui need peaks olema veidi teist nahavärvi või erineva silmavaatega, aga samas raha Venemaal liigub. Moskva on juba aastaid olnud ka üks kallimatest linnadest maailmas.

Ka uus seadus jätaks IT-migrantide värbamise siiski Venemaa firmade monopoliks, kes võivad palgata välismaalasi, paraku küll seni palju väiksema palga eest, kui seadus nõuab - seal on kirjas nende miinimumpalgaks 166 000 rubla (3800 eurot) kuus, tegelik palk kipub olema enam kui poole vähem, vahendab Utro.ru ajalehte Izvestija. Aga ka Venemaa ettevõtjad otsivad üha enam võimalusi leida turvalisemat tegevusruumi pigem väljaspool Venemaa ja selle bürokraatia haardeulatust. Kasvõi Eestis.

Ka Venemaa on hädas "ajude väljavooluga", juba kuuenda suure lainega riigi ajaloos. Venemaalt on lahkunud juba miljoneid, ennekõike just nooremaid kodanikke. Samas on Moskva ise tõmbekeskuseks, mis imeb Muud Venemaad spetsialistidest tühjaks.

Teine probleem on ilmnenud, et Moskva ettevõtted ei ole enam eriti vaimustatud välisekspertide palkamisest, kuna viimastel on kombeks kiiresti tööandjaid vahetada. Kaadrinälg Venemaa pealinnas on lihtsalt nii suur. IT-maailmas pole küll tingimata vajalik, et palgatu ka füüsiliselt Moskvasse elama koliks. IT-juhtide palk Moskvas on umbes 9000 - 13000 eurot kuus, tavaspetsialistide palk peaks olema kuskil 900 euro kandis.

Praegu on Moskvas umbes 350 000 välismaalasest spetsialisti, kellele tahetakse siis 2020. aastaks olulist täiendust juurde tuua, eelistatult endise NSV Liidu aladelt. Samas hakkas kohe Riigiduumast kostma ka proteste, et Venemaa andku esmalt venemaalastele tööd.

Iseasi, kas see kampaania nüüd edukamaks osutub kui kunagine Vladimir Putini plaan tuua kaasmaalasi tagasi elama Venemaale? Teatavasti suurt tagasirännulainet sellest ei tekkinud.

Ka Microsoft on Venemaal olemas: