Põhja-Korea valitsus varjab riigis toimuvat muu maailma eest ja kontrollib ka internetikasutajate tegevust, et nad liiga (khm) ülemeelikuks ei muutuks.

BBC Newsi reporter sai Pyongyangi ülikoolis võimaluse lühidalt üliõpilast intervjueerida ja küsis, et mis teenusepakkujaid ta kasutab. Üliõpilane vastas, et loob ühenduse "otse" (valitsuse kontrollitud sisevõrgus Kwangmyong). See on ainus võimalus internetti pääsemiseks, ehitatud põhimõttel, et valitsuse esindajatel oleks toimuvat kerge kontrollida ning vajadusel keelata.

Põhjakorealastel puudub püsiühendus ja kogu netisuhtlus toimub Kwangmyongi lisatud e-kirjavahetuse, uudisgrupi ja infoteenuste klientide vahendusel. Seal on üldiselt ainult info, mille valitsuse esindajad on heaks kiitnud, nii et ta ei saa oma uurimistöid näiteks Londoni või Los Angelesi üliõpilaste omadega võrrelda.

Ta lisas rõõmsalt: "Kallis liider on lahkelt lisanud meie intranetti kõik, mida meil on vaja teada."

Üliõpilased teavad infoga manipuleerimise tulemusel näiteks liidreid nagu Stalin ja Mao Zedong, aga mitte Nelson Mandelat.

Sue Lloyd-Robertsi teisi tähelepanekuid:

* BBC võttegrupi esindajate mobiiltelefonid konfiskeeriti lennujaamas, külastuse jooksul puudus ka võimalus internetis käia.

* Nendega tegelenud valitsuse esindajad elasid hotellis kõrvaltubades ja kui nad üritasid vahepeal ise välja minna, kutsuti neid korrale.

* Hotellitubades olid väidetavalt salamikrofonid, nii väitsid nendega tegelenud inimesed.

* Enam kui 24 miljoni elanikuga Põhja-Koreas on vaid kaks mobiilivõrku. Üks on mõeldud kasutamiseks elanikele (täpsemalt, eliidile), aga nad ei tohi ikkagi riigist välja ega riigis viibivatele välismaalastele kõnesid teha.

* BBC Newsil lubati filmida ainult programmi piires (a la valitsuse valitud farmid, külad, koolid ja kodud; Suure Liidri kujud ja tema poja portreed) ja rääkida ainult kindlaksmääratud isikutega. Linnast välja sõites kimasid neid transportivad masinad kiiresti koledatest paikadest mööda.

* Kohalik televisioon on ka täidetud ainult režiimi toetava materjaliga.

* Põhja-Korea asutaja Kim Il-Sung on ikka president, täpsemalt Igavene President, kuigi ta suri 1994. aastal 82aastaselt.

Umbes 3000 põhjakorealast põgeneb igal aastal Lõuna-Koreasse, mis tundub neile teise planeedina. Nad veedavad kuid valitsuse sisseseatud koolides, et 21. sajandi eluga toime tulla. Tehnilise arenguga harjunud lõunakorealased kasutavad mobiiltelefone kaubamajas maksmiseks, neil on rohkem ja kiiremaid püsiühendusi kui teiste riikide elanikel ja suurtel kaubatänaval on kaamerad ja puutetundlikud ekraanid, et huvipakkuvast kraamist fotosid välja saata.