Transformerid sündisid 1984. aastal Jaapanis leluseeriana, aga on vahepeal hakanud seiklema ka koomiksites, videomängudes, animafilmides ja filmides.

USA märulikino kultusrežissöör Michael Bay on nende kosmiliste olendite seiklusi kinolinale toonud juba tükki viis, viimane alles vahetult enne tänavust jaanipäeva, ning need on kinolevist kogunud juba enam kui 3,6 miljardit eurot.

Transformeritel on selgelt minekut ka väljaspool "nohikute" ringkonda, kes üksteist mollivaid hiidroboteid lahedaks pidada võiksid.

Sestap on põhjust taas juttu teha Massachusettsi tehnikainstituudi (MIT) meedialabori töögrupi mõne aasta tagusest leiutisest CityHome – suurest kastist, mida saab pelgalt käeviipega näiteks voodiks, lauaks või muuks mööbliesemeks muuta (žestitundlikuks muudavad selle sensorid).

Keskmisele eestlasele võib selline kujumuutev kast totakas tunduda, aga kindlasti ei arva nii kõikvõimalikes suurlinnades elutsejad, kus ruum on kullahinnaga. Kes näiteks Londonis elab ja näiteks 1000 euro eest kuus ühiskorteris tuba rendib, see oskab taolist ruumisäästlikku lahendust hinnata.

Hea uudis on, et pelgalt ideetooteks see ei jää. CityHome'i loojad on seda testinud Airbnb tingimustes, tulemustega rahul ja valmis esimest sellepõhist päristoodet pakkuma. Seda aitas tooteks arendada nimekas šveitslasest disainer Yves Béhar.

Ori Systemsi nimeline kujumuutev mööblitükk on eeltellimiseks saadaval. Esialgu paraku mitte tavahuvilistele, vaid ehitusfirmadele, mis võiksid tahta seda oma loodavates hoonetes massiliselt kasutusele võtta.

Esialgu piirdub ehitusfirmade ring nendega, mis suuremates USA linnades tegutsevad, näiteks New Yorgis, San Franciscos, Bostonis jt.

Orit saab juhtida mitmel moel: sellel on mitu füüsilist nuppu, aga see kuulab ka hääl- ja mobiiliäpist saabuvaid käsklusi.

Häälkäsklusi edastab Orile muide Amazoni loodud digiabiline Alexa, mis mõne aasta eest Echo nimelises nutikõlaris debüteeris ja alates tänavusest juba kõikvõimalikesse eri seadmetesse jõuab.

Sellisel mööblil on kahtlemata tulevikupotentsiaali, nii et tore oleks sarnaseid lahendusi peagi ka meie kandis näha.