Martin Cooper muutis 1973. aasta aprillis maailma, kuigi ta ise seda veel ei teadnud. Ta lõi oma Motorola tiimiga esimese mobiiltelefoni.

Mobiilside ideega tuli esmalt lagedale Motorola rivaal AT&T-le kuuluva Bell Labsi vahendusel. Nemad töötasid lahenduse kallal autodele mõeldes. Cooper tahtis aga, et inimestel oleks vabadus mobiiltelefoni kasutades ka autost eemalduda. Seda ta looma asuski.

Esimene mobiiltelefon oli telliskivi suurune ja Cooper testis selle tööd ka New Yorgi tänavatel. (Motorola esimene kommertslik mobiiltelefon DynaTAC jõudis turule siiski alles 1983. a.)

Nüüd 81aastane Cooper on mobiilsideäris endiselt tegev, enda asutatud firma ArrayComm kaudu, mis arendab mobiilivõrke ja "taibukaid" antenni- ja juhtmeta suhtluse lahendusi.

Milline oli 1973. aasta tehnoloogiamaastik ja mis andis idee AT&T autotelefonile vastukaaluks mobiiltelefon luua?

Puudusid ulatuslikud integraalskeemid, arvutid, kinnine televisioon, LCD-ekraanid - ma ei suudaks loetleda kõike, mis 1973. aastal ei eksisteerinud. Aga me olime loonud aastaid telefone autodele ja meie (Motorolas) mõtlesime, et aeg on küps isikliku suhtlemise seadmeks, sest inimesed on juba loomult liikuvad.

Inimeste telefonikasutus oli saja aasta jooksul olnud piiratud koju veetud juhtmetega, ja nüüd peaks selle autodesse vangistama? See ei tundunud hea.

Nii me otsustasime AT&T-ga konkureerida. 1973. aastal otsustasime särava esitluse teha ja ma otsustasin, et parim viis selle teostamiseks on telefon kokku panna ja lasta kellegil tõepoolest kogeda tõelise isikliku käsitelefoniga rääkimist. See oli meie loodud telefoni saamislugu.

Millal esimese mobiilikõne tegite ja kellele?

Ma arvasin, et sellele teab igaüks vastust! Esimene avalik kõne leidis aset New Yorgi tänavatel. See oli Joel S. Engelile, AT&T mobiiliprogrammi juhile. Ma helistasin ja ütlesin talle: "Joel, helistan sulle mobiiltelefonilt, tõeliselt mobiiltelefonilt, kaasaskantavalt tõeliselt mobiiltelefonilt."

Ma ei mäleta, mis ta täpselt ütles, aga mõnda aega valitses vaikus. Eeldan, et ta kiristas hambaid. Ta oli väga viisakas ja lõpetas kõne. Kui hiljem küsiti, vastas ta, et ei mäleta seda hetke.

Mis olid esimesed reaktsioonid mobiiltelefonile? Kas inimesed pidasid seda uskumatuks, võimatuks, ebavajalikuks?

No inimesed olid kindlasti ideest rabatud! Oli täiesti uskumatu, et sellised oleks enam kui poolel maailma elanikest. Inimesi hämmastas aga täielikult fakt, et telefoni võis kõrva juures hoida, ringi kõndida ja sellega kõnelda.

Ärge unustage, tollal polnud isegi juhtmeta telefone. Meil oli (1973. aastal) pressikonverents, kus ma ulatasin ühele noorele naisajakirjanikule telefoni ja käskisin kõne teha. Ta küsis: "Kas ma võin helistada Austraaliasse emale?". Mina vastasin: "Muidugi!" Ja ta tegigi seda.

See naine oli lummatud, ta ei suutnud mõiste, et selline väike telefon võib ulatuda enam kui poole maailma taha ja lasta rääkida tema emaga, kes võttis tõesti kõne vastu. Elukogenud njuujorklased seisid seal ümber, suud lahti.

Vastuvõtt oli üsna haruldane. Meie firma juhatuse esimees juhtus (1980ndate alguses) meie järgmise demonstratsiooni ajal Washingtonis olema. Ta külastas asepresidenti (George H.W. Bush) ja näitas talle seda uut telefoni, ja Bush oli täiesti võlutud.

Ta ütles: "Tead, ma pean seda Ronile näitama." Ja siis ta juba näitaski seda Ronald Reaganile. Ja Reagan küsis: "Mis takistab meid sellist asja omamast?"

Milline see välimuselt oli? Kui palju see maksis ja kes olid ostjad?

Telefon oli umbes 10 või 11 tolli pikkune, umbes 1,5 tolli laiune ja umbes 4 tolli paksune. See kaalus umbes 2,5 naela.

(toll = 2,54 cm, nael = 453,6 grammi)

Palju see maksis?

Mõelge sellele, see polnud kommertstoode ja ühe ehitamine läks maksma umbes miljon dollarit. Esimese kommertsliku mobiiltelefoni lõime kümme aastat hiljem. Me ei müünud seda toodet enne 1983. a oktoobrit ja hind oli siis 3900 dollarit. See võrduks tänapäeval 10 000 dollarit maksva mobiiltelefoni ostmisega.

Suur summa. Kes neid ostsid?

No ma ei ütleks, et ostjaid oli palju; tegelikult oligi vähe. Alguses rikkad, aga ka need, kes pidid palju ringi liikuma. See sobis inimestele nagu kinnisvaramaaklerid ja arstid, kes olid tehnoloogiaga kohastunumad, sest kasutasid juba piipareid.

Mobiiltelefonid ei jõudnud massidesse veel umbes seitse-kaheksa aastat. Igaüks arvab, et mobiiltelefon on alati olemas ja populaarne olnud, ent jõuline kasv algas 1990ndatel. Seni leidus maailmas ainult võib-olla miljon mobiiltelefoni.

Kas mõtlesite, et kunagi on kõigil oma telefon?

No me teadsime, et kunagi on kõigil mobiiltelefonid, kuid raske oli kujutleda, et see juhtuks minu eluajal. Ja nüüd on maailmas ligi viis miljardit telefoni. Wow.

Kuidas suhtute mobiiltelefonide arengusse, eriti võimalustesse nagu rakendused, kaamerad jne?

Pean ütlema, et kuigi olime unistajad, ei kujutanud me ette, et kõik need asjad võiks üheks saada, ja ma pole päris kindel, et see on hea asi. Telefonid on muutunud nii keerukaks ja nende kasutus nii raskeks, et tekib küsimus, kas see on disainitud pärisinimestele või inseneridele.

Mina arvan, et kui meie tööstus täiskasvanuks muutub, saab olema palju erisuguseid telefone. Mõned saavad olema lihtsalt telefonid. Minu abikaasa ja mina lõimegi tegelikult firma, millele ta disainis Jitterbugi. See ongi lihtsalt telefon.

Milline telefon teil praegu on?

Ma istun siin ja vaatan kõiki oma telefone. Teiega räägin telefoniga, mida proovin ühe Euroopa firma jaoks. Selle nimi on Vertu ja telefoni hind algab 5000 dollarist. Ja see on veel väga odav mudel. Samast telefonist saab osta ka puhtast kullast variandi.

Nii et see telefon maksab isegi inflatsiooniga arvestades umbes pool esimesest mobiiltelefonist?

Jah, ja see telefon pole tõesti väga keeruline. Selles on telefoniraamat, see suhtleb teatud osaga veebist, aga see pole pihuarvuti. Sellelt ei saa e-kirju lugeda; sellel pole kaamerat. See on tõesti lihtsalt telefon.

Mul on ka Droid. Motorola Droid, mida kasutan. Mul on ka Jitterbug. Ma proovin alati uusimat telefoni, mis iganes see on. Mul oli vahepeal ka iPhone, andsin selle oma lapselapsele. Noored on sellest tõeliselt sisse võetud. Aga ma arvan, et Androidi telefonid hakkavad massidesse jõudma ja uusim Androidi telefonide variant on igas mõttes sama hea, kui mitte paremgi, kui iPhone.