Vastavaid uuringuid on ilmunud vähe. HealthyStuff.org ajakirjanike ja firma iFixit esindajate värske ülevaade 36 mobiiltelefoni "tervislikkusest" on seega igati teretulnud.

Asjaosalised selgitasid, kui palju on seadmetes meie heaolu ohustavaid aineid - seda nuppudes, korpuses, trükkplaadi komponentides, protsessoris, ekraanis ja jootesulamis eraldi.

Elemendid jagati kaheks: mürgised (broom, kloor, plii, elavhõbe, kaadmium) ja vähem mürgised (kroom, koobalt, nikkel, vask, tina, antimon).

Tulemused on esmapilgul positiivsed: telefonide "mürgisus" on pärast 2010. a toodetud mudelites oluliselt kahanenud.

Foto: ifixit.org

Nagu näha, osutus kõige rohelisemaks telefoniks Motorola Citrus (ülal pildil). Esiviisikusse jõuavad selle järel iPhone 4S, LG Remarq, Samsung Captivate ja iPhone 5.

Tore, et just ülipopulaarsete iPhone'ide näitajad on Apple'i nutiseadme senise lühikese elu jooksul tublisti paranenud.

2007. aasta juunis ilmunud esimene iPhone on 36 uuritud telefonist "mürgiseim", aga järgnevate mudelite skoor on aina paranenud. Kaks värskeimat on juba roheliste esiviisikus.

Suurem probleem on aga, et kasutusest kõrvale jäänud telefonid saastavad tublisti emakest Maad.

Ameeriklased viskavad igal aastal minema 130 miljonit telefoni, millest 8% töödeldakse õigesti ümber, ülejäänud lõpetavad elud prügimäel või põletites, mis tähendab, et keemilised elemendid pääsevad keskkonda reostama.

Samuti tuleks kõrva taha panna, et absoluutselt kõigis uuritud telefonides leidub meile mürgiseid aineid. Osasid neist (vask) on ka äärmiselt raske millegagi asendada, et seadmed roheliseks muuta...