Mobiiltelefonid on levinuimad tarbijatehnikaseadmed, mille tarbimine ületab kõiki teisi. Te ei ostaks igal aastal uut telerit, konsooli või Blu-ray pleierit, aga mobiiltelefoni küll.

See mõjub hästi ka valdkonna arengule. Olgu riistvara, tarkvara või võrguteenused, miski laiendab pidevalt võimaliku piire.

Android

Android võitis 2010. aastal palju turuosa ja muutus seadmete müügilt iPhone'ile tõsise(ma)ks konkurendiks. Ja kuigi haibitud Nexus One'i ei saatnud oodatud edu, on HTC Desire (põhimõtteliselt sama telefon) üks parimaid kõnetorusid kohe lõpeval aastal.

Android alustab 2.3 opsüsteemi ja Nexus S toel paljutõotavat aastat.

2.3 Gingerbread lisab mitmeid kasulikke täiendusi, aga paljude arust pidanuks need juba 2.2 FroYos kaasas olema.

Uus klaviatuur peaks tippimise palju täpsemaks muutma, milles Android ikka iPhone'ile alla jäi. Paranevad ka "kopeeri ja kleebi" valik ning kursoriga tekstis liikumine.

Lisanduvad ka IP-kõned ja mõnel mudelil isegi lähiväljaside.

Usume, et ka eelkõige tahvelarvutitele mõeldud 3.0 Honeycomb parandab nutifonide kasutajakogemust, eriti rakenduste osas.

3G aeg hakkab lõpema...

4G trooni uusim püüdja on LTE Advanced, mille teoreetilised tippkiirused on 1 Gbit/s alla ja 500 Mbit/s üles. See jätab nii 3G kui HSDPA kaugele seljataha.

Tegelikult puuduvad hetkel muidugi avalikult kättesaadavad LTE Advanced võrgud. Esialgne standard on lihtsalt LTE, mille teoreetilised tipud on 100 Mbit/s alla ja 50 Mbit/s üles. Palju vähem, aga endiselt uhke.

Ka WiMAXit on tihti nimetatud 4G-ks. Sellel on mõnes riigis päris lai leviala ja mõnegi tehnikahiiu toetus (Intel), aga läänemaailma suurimad operaatorid eelistavad LTEga tegeleda.

Võrrandi teine tegur on muidugi riistvara, ja kuna levib kõmu peatselt saabuvatest LTE-telefonidest, võib 4G trooni saatus peagi otsustatud olla.

Apple iPhone 5

iPhone 5 kujuneb kindlasti mobiilimaailmas oma aasta üheks tähtsaimaks sündmuseks, nagu ka iga eelnev iPhone.

iPhone 4 on 3GS'iga võrreldes päris uuenduslik, nii et 5 lisab kõmu põhjal pigem vähem tähtsaid täiendusi. iPhone 4 suurim probleem on (oli) signaalitugevus, nii et selle vältimine mõjutab ilmselt 5 disaini.

Endiselt püsib elus kõlakas senisest pisemast iPhone'ist, kuid Retina Display kõrget resolutsiooni arvestades oleks pikslitiheduse kordamine pisemal ekraanil ilmselt liiga kulukas.

Põnevad on kõlakad iPhone 5 toetusest lähiväljaside ja LTE lahendustele. Viimane muudaks iPhone 5 üheks esimeseks tõeliseks 4G telefoniks, kuigi selle kasutamiseks LTE võrgu leidmine võib kujuneda keerukaks.

Windows Phone 7

WP7 tõestas, et Microsoft suudab tõesti luua kasutajasõbraliku mobiili-opsüsteemi, nii et 2011. aasta tõotab selle pooldajale põnevust.

Esiteks muidugi rohkem mudeleid, teiseks püsivaralisi täiendusi, et WP7 aina areneks.

webOS telefonid

Ka HP tegemisi tasub jälgida. Firma väljastab peagi webOS tahvelarvuti, aga ilmselt lisandub ikka ka webOS nutifone.

HP kasutas oma telefonides varem Windows Mobile'i, aga Palmi ostmiseks üle miljardi dollari maksmise järel võib eeldada, et nad tahavad webOSi kuidagi teenima panna.

Nokia naasmine?

Kunagine tippmobiilitootja on kaotanud senise positsiooni, peamiselt Symbianile truuks jäämise süül.

Nokia suudab siiski endiselt päris korralikke telefone toota (N8) ja Symbian^3 OS on eelkäijatega võrreldes samuti suur edasiminek. Ehk saabub Nokia järgmine menutelefon tänu vajadusele värskeima Symbiani täispotentsiaalile rakendus leida?

***

Mobiilimaailma järgmisi suuri uudiseid ei pea ilmselt kaua ootama, sest jaanuaris toimub CES-mess ja veebruaris World Mobile Congress.