Mobiilimakse tundub kõige mugavam lahendus, aga kui turvaline see on? Näpunäiteid mobiilipanga turvaliseks kasutamiseks jagab Swedbanki klienditeenuste juht Ulla Ilisson.

Hirm turvalisuse puudumise ees on üks peamisi põhjuseid, miks mitmed inimesed pole mobiilipanka kasutama hakanud. Samas pole sellel hirmul ühtegi head põhjust. Mobiilipank on sama turvaline kui kõik ülejäänud pangakanalid – internetipank, telefonipank või pangakontor.

Kõik pangad investeerivad väga suuri summasid, et nende mobiili- ja internetipangad oleksid turvalised. Ja ehkki osade toimingute tegemiseks pole alati vaja isegi mobiilipanka sisse logida, ei pea siiski kartma, et telefoni juhuslikult leidnud inimene mobiilipanga abil sinu raha meelevaldselt endale saab.

Ilma sisse logimata saab maksta vaid neile, kellele ka varem on ülekandeid tehtud.

Kõige turvalisem, kiirem ja mugavam on kasutada mobiil-ID'd. Pead meeles pidama ainult oma PIN1- ja PIN2-koodi. Mobiil-ID saamiseks tuleb mobiilioperaatori juures vahetada tavaline SIM-kaart mobiil-ID toega kaardi vastu. Iga mobiilipanga ja mobiil-ID kasutaja võib kinnitada, et tulemus on vaeva väärt.

Kontrolli, kas kasutad mobiilipanka turvaliselt:

1. Laadi mobiilipanga rakendus alla üksnes ametlikust rakendustepoest (Apple'i App Store või Google Play). Hoia silm peal, et kasutaksid nutiseadmes alati kõige uuemat operatsioonisüsteemi ja väsrkendatud rakendust. Siiski tasub regulaarselt kontrollida ka oma tehtud makseid.

2. Kasuta pangatoimingute tegemiseks ainult usaldusväärseid wifi võrke ja lülita välja Bluetooth, kui sa seda ei kasuta. Ka nende kaudu võivad pahatahtlikud häkkerid Sinu telefoni jõuda. Kui telefon kaob või varastatakse, kustuta seotud seade internetipangas või lukusta see oma mobiilsideoperaatori kaudu.

3. Aktiveeri numbriline klahvilukk. Telefonile või tahvelarvutile ekraaniluku panemine lisab Sinu mobiilipangale ja kõigele su telefonis veelgi turvalisust. Kui oled oma telefonile parooli pannud, on pikanäpumeestel oluliselt keerulisem ka mobiilipangale ligi pääseda.

4. Ära hoia oma mobiilipanga koode nähtavas kohas. Võib tunduda triviaalse nõuandena, kuid endiselt leidub neid, kes hoiavad oma paroole kleebituna telefoni tagaküljele. Lisaks, ära jaga oma paroole SMS-i teel ega pildista neid üles. Kui aga juhtud telefoni kaotama või soovid muul põhjusel teenuse kasutamise peatada, võta ühendust oma pangaga. Hoia oma seadmel silm peal ka siis, kui annad seda teistele kasutada.

5. Jälgi, milliseid rakendusi alla laadid. Milliseid õigusi küsivad rakendused laadimisel? Kas need on mõistlikud ja vajalikud? Mida kirjutatakse rakenduse kohta kommentaarides? Öeldakse, et telefon on just nii turvaline nagu kõige ebaturvalisem rakendus selles.

6. Lisaks laadi alla turvalisust suurendavad rakendused. Vali näiteks 360 Security, CM Security või Lookout mobile security, mis pakuvad kaitset selleise tarkvara vastu, mis ei pruugi telefonile head teha.