Apple'i nutitelefonid on võidelnud endile lühikese aja jooksul tohutu turuosa, aga ka Androidil läheb nüüd väga hästi. 2.2 tõi palju head ja uut nagu pikem akukestvus, palju ladusam videosalvestus jne.

Windows Phone 7 telefonidel on iPhone'ide moel sisemine andmeruum, aga mitte micro-SD mälukaartide toetus. Androidi seadmed on paindlikumad ja paljude andmeruum on ka laiendatav.

WP7 tehniliste näitajate hulka kuuluvad puuteekraan, 1 GHz protsessor, 1500 mAh aku, Bluetooth 2.1 ja 3,5 mm kõrvaklapiauk.

Kõik kolm platvormi võimaldavad kõrglahutusega 720p videot salvestada, aga Android toetab ka Flashi. iOS seda ei tee ja WP7 võib selle saada tulevikus.

iOS 4.1 toetab HDR-pilditehnoloogiat, aga WP7 kaamera eelised on kiire käivitumine ja võimalus materjali automaatselt Windows Live SkyDrive'ile üles laadida, kuigi see saab olema väga kulukas.

Android 2.2 pakub Wi-Fi kuumkoha kasutamist, teised mitte, kuid neil on lõastamine (tethering).

Me ei usu, et Microsoft saavutaks Marketplace'iga rakenduste digiturul Apple'i App Store'iga võrreldavat edu, aga arendajatel on siiski küllaga võimalusi; MS tahab neid kindlasti paati.

Liides ja isikupärastamine

Apple tunnistab iPhone'ile kaustafunktsionaalsuse lisamisega, et asjad hakkavad käest minema, aga üllataval kombel puuduvad androidilikud "üles ja alla" koduekraanid. Selle asemel peab lõputult pilti paremale kerima. Lisada võiks ka kindlasti autogrupeerimise valikud App Store'is.

iPhone'i kasutajaliides mõjutab konkurentide omi endiselt väga (vaadake Samsungi viimaseid telefone), aga Microsoftki suudab silma paista. Meile väga meeldib nupukus ühendada Zune'i kasutajaliidese parimad aspektid ja dünaamilised paanid (tile).

WP7 kasutajaliides on sama nagu esmaesitlusel veebruaris: ridamisi paane mitmesuguse informatsiooniga nagu uued e-kirjad, tekstisõnumid ja uued sündmused. Iga tähtsa rakenduse saab kinnitada Start-ekraanile või seda lohistades liigutada, nagu ka Android 2.2's või rakenduseikoone iOS 4's. Kõigis kolmes toimib see hästi ja kiiresti.

WP7 rakendused käivituvad väga kiiresti. Vasakule jääb rikkalikum Start-menüü" umbes nagu Android 2.2 peamise rakendusekäivitaja teine versioon. Te ei kasuta seda tihti, aga tore, et see on olemas.

Android 2.2 ja Windows Phone 7 kuvavad tekstisõnumi saamisest ekraani ülaossa teate, lisaks sõnumirakendusele. See on kindlasti toredam kui iOS4 pidevad hüpikaknad keset ekraani.

Klahvistik

WP7 klahvistik on suurepärane - väga täpne nii püst- kui rõhtpaigutuses ja oskab päris hästi ka (inglisekeelseid) sõnu parandada. Sama hästi kui iPhone ja HTC.

iPhone'i klahvistik on hästituntud, aga liigagar korrektuur võib vahel häirida. Android 2.2 on eeskujulik, aga vahel leiame hiljem kirjavigu.

Multitegumtöö

iOS 4.0 multitegumtöö pakub nelja rakenduse katet, mis on näiteks S60 telefonide jubedast multitegumtööst valgusaastaid ees, aga Android 2.2 nupukast rakenduste vahel hüplemisest ikka viletsam.

WP7 multitegumtööd ei paku; see võib lisanduda tulevases väljalaskes.

Mängud

Game Center toob iPhone'ile uue, sotsiaalse ja pilvepõhise mängunduse. Apple näeb sellele kindlasti suurt tulevikku ka iPadil.

Microsofti vaste WP7 keskkonnas on Games Hub. Siin on Xbox Live'i tugi ja Windows Phone Marketplace pakub arvukalt mänge suurtelt tegijatelt nagu EA.

Games for Windowsi tippjuhtide hulka kuuluv Kevin Unangst näeb asjale tohutut potentsiaali: "Xbox toob WP7 telefonidele senised hitid. Siin leidub kohe alguses rohkem mänge kui Xbox 360 puhul. Käsitleme platvormi kui mängukonsooli."

Android jääb rivaalidest siin paraku tublisti maha.

Meedia

Windows Phone 7 reastab kõik meediafailid ühes paigas ja helipool on suurepärane. Paljud telefonid toetavad Dolby Mobile'i ja SRS Surround Sound tehnoloogiat.

iPhone'i meediakäsitlusest on palju kirjutatud, ning meie meelest teeb iOS 4 piisavalt, et Windows Phone 7t ikka edestada.

Internet

iPhone'i Safari tundub endiselt parim mobiilibrauser, aga Android on juba kannul. Esimesed muljed WP7 keskkonnas pole samas head, kasutate endiselt ju Internet Explorerit. "Näpistades suumimine" on tore, aga sellest ei piisa.

E-kirjad ja suhtlus

iPhone'i ühendatud sisendkast (inbox) on teistele seadmetele ammu tuttav.

WP7 People Hub jagatud kontaktid flirdivad sotsiaalvõrgundusega. Nii WP7 kui Android 2.2 pakuvad kontaktide sidumist pilveteenustega. See toimub vastavalt Google'i, Facebooki või Windows Live ID kontoga.

Microsoft ei pööra selga oma kuldsetele vasikatele, nii et Windows Phone 7 meeldib eriti ärikasutajale.

iOS 4.0 võimaldab esmakordselt iPhone'il rohkem kui ühe Exchange'i konto avada - väga vajalik, kui tahate Google Synci taolise lahenduse kõrval kasutada firmakontot. Ka Android ja WP7 ei tee sellest probleemi.

WP7's on kõik nii lihtne - isegi Exchange küsib mõnel juhul ainult nime ja parooli.

Office 2010 on WP7 jaoks suur asi. OneNote on võtmerakendus koosolekul märkmete tegemiseks. Kõik tundub hea ja suured ikoonid on vägagi abiks. Exchange näeb WP7 seadmetel lihtsalt ilus välja (suured, kergesti klõpsatavad ikoonid ja sõnumid).

Ekraani vasaku poole puudutamine aktiveerib kustutamist üle küsivad väikesed märkeruudud nagu iPhone'il.

Apple tegeleb iPhone'i tulevikule mõeldes juhtmevaba rakenduselevituse arendamisega, aga WP7 toetab seda juba nüüd. Microsoft teeb kindlasti ärikasutajale kergeks WP7 seadmele kolida.

Teised rivaalid

Maailma populaarseim mobiili-opsüsteem võib olla endiselt Symbian, aga 60-seeria on lihtsalt vilets.

Symbian^3 on Symbiani platvormi esimene täielikult avatud lähtekoodiga versioon. Seda kasutab uus Nokia N8 ja see pakub head graafikat, HDMI tuge, senisest palju etemat andmejõudlust ja multitegumtööd. Symbiani tegijate sõnul on ka uus kasutajaliides tänu "üksikutele toksimistele" palju lihtsam.

N8 põhjal tundub meile siiski, et see on vanade telefonide optimeeritud variant, mitte Nokiale vajalik supertelefon.

RIMi uus opsüsteem BlackBerry 6 pakub palju uuendusi nagu universaalne otsing, täielik integreeritus BlackBerry Messengeriga ja rikkalikumad rakendused.

Muidugi on veel Samsungi opsüsteem bada. Veel ühe opsüsteemi loomine pole just muljetavaldav, aga proovisime seda Samsung Wave'il.

Kasutajaliides on päris lihvitud ja töötab iPhone'ide ja Androididega võrreldes igati sama kiiresti. Jääb üks probleem - multitegumtööd pole ja badat jooksutavaid seadmeid napib. Samsung kuulutas siiski just Wave II tegemisest.