Me ei ela ideaalses maailmas, aga ameeriklasest leiutaja-ettevõtja Steve Perlman väidab, et tema uudne tehnoloogia muudaks senised kaebused levi kohta hoobilt tühiseks.

Ta on valmis kinkima meile mobiilisignaali, mis kasutajat saadab ja kiiruselt praegused kuni tuhandekordselt ületab, sest seda pole vaja ka teistega jagada.

Perlmani leiutis kannab nime pCell (ingl personal cell, isiklik "rakk") ja korraldab mobiilikõnde vallas tõelise revolutsiooni, kui tema jutul tõesti jumet on.

Leiutaja demonstreeris lahendust muide maineka tehnoloogiaajakirja Wired esindajatele, kes esitlusega vägagi rahule jäid.

pCelli kasutav telefon või muu seade ei vaja levi parandamiseks mobiilitornile lähemale liikumist, et tõhusamalt signaali püüda.

See varustaks end ise: saaks tornist oma vajaliku portsu kätte, aga ei peaks seda kellegagi jagama.

Vastupidi: kui kaks pCelliga seadet üksteise lähedusse jõuavad, muudaks see mõlema signaalid hoopis tugevamaks.

Perlman teatab, et pCelli-põhine prototüüpvõrk võib testimiseks tegevust alustada selle aasta lõpus (mõnes USA suurlinnas), aga laiem levik sõltub operaatorite valmidusest asjaga kaasa tulla.

pCelli kasutamine eeldab nimelt uut tüüpi SIM-kaarte ja mobiilitornide antennide kasutuselevõtmist.

Perlman: "See kirjutaks traadita levi reegliraamatu täielikult ümber. Seni on inimesed levialas liikunud. Nüüd järgneb leviala teile!"

Põhiline probleem on muidugi veenda mobiilioperaatorite esindajaid, et "piisavalt juhtmeta levi kõigile" on vajalik ja üldse tuleviku sõna.

Nagu asjatundjad kenasti sõnatavad, on seni neile tulusamaks osutunud puudujäägi-põhine ärimudel, kus keegi ei saa kunagi piisavalt.

Steve Perlmani seni tuntuimad saavutused on WebTV (mille müüs poole miljardi dollari eest Microsoftile), osalemine videovormingu Quicktime loomisel ja striiminguteenus OnLive.