Lugu on neile, keda paelub teema üldiselt - mobiiltelefonid on ju moodsa tehnika populaarsemaid ja levinumaid ilminguid, nii et videokõnede vastu peaks olema kasvõi algeline huvi igal kasutajal, mitte ainult nutifonide entusiastidel. Iseasi, mis ja kui palju Eestis täpselt kättesaadav.

See valdkond on hetkel väga killustatud. Lahendust toetavaid mudeleid on vähe ja igal platvormil on null või vähe valikuid rakenduse osas.

Apple'i iPhone 4'l on FaceTime, Androidil Qik (sobivad mudelid on HTC EVO ja Samsungi Galaxy S Epic) ja Damaka videokonverentside tarkvaral põhineb Movicha, mis töötab väidetavalt kõigil põhimobiiliplatvormidel ja isegi Windowsi ja Mac-arvutitel.

Täpselt nii, seda lasevad kasutada Android, BlackBerry, Symbian, webOS, Windows Phone 7 kui koguni lahtimuugitud iPhone 4.

DVICE'i testid põhinesid kõnedel üle Wi-Fi võrgu ja korraliku edumaaga võitja oli FaceTime. Teised variandid (USA operaatorite 3G, 4G) polnud nii levinud või kvaliteetsed, et tasus testis kasutada. FaceTime küsib hetkel nagunii ainult Wi-Fi't.

Algne tekst on oluliselt pikem kui meie kokkuvõte, aga ruttu selgub, et Qikil ja eriti Movichal pole hetkel FaceTime'iga võrreldes šanssigi.

FaceTime'i pildikvaliteet oli loomulik, hea ja sile; viivitusi heli ja pildi edastamisel esines harva. Qiki ja Movicha kaadrisagedused olid madalamad ja pilt pikseldatum, eriti palju Movichas. Pilt kippus tihti ka hanguma, kui üks osapool rääkis. Movicha helikvaliteet oli samuti üsna kohutav.

Palju võiks rääkida ka kasutajamugavusest, kus FaceTime teisi pikalt edestab. Apple'i lahendus on ainus, kus ei pea end esmalt kasutajanime ja parooli abil registreerima. Samuti ei pea seda kasutamiseks esmalt telefonist leidma ja käivitama, kui keegi teine videokõne algatas.

Movichas on üldse raske aru saada, millega tegu - telefon heliseb, aga mingit täpsemat infot pole. Peate lihtsalt teadma, et sel puhul otsige ruttu rakendus üles ja käivitage see, ning lootke, et teine pool ikka ootab.

Qiki veidrused on näiteks 1) vajadus rääkides puuteekraanil mikrofoni ikooni all hoida, 2) vajadus, et teine osapool võtab kutse kõnele vastu, enne kui saate üldse videokõne algatada või selle vastu võtta (!) ja 3) praeguses väljalaskes pole kontaktide juures üldse märget, kas ta ikka kasutab Qiki.

FaceTime'il on kokkuvõttes suur eelis nii kasutajasõbralikkuse kui heli ja pildi kvaliteedi suhtes.