Esimene 5G telefon jõudis testijate kätte juba üle kuu aja tagasi, kuid müügile jõudsid innovatiivsed telefonid Euroopas kõigest nädal aega tagasi (esimesed on kättesaadavad umbes 900 euro eest). Kõigepealt avalikustati esimesed 5G telefonid Lõuna-Koreas ja USAs. Nüüd levivad need uue generatsiooni telefonid üle maailma kulutulena.

Miks siis neid uuenduslikke telefone praeguses perspektiivis vältida tasub? Põhjus on lihtne: paljudes riikides on küll olemas 5G telefonid, kuid ei ole veel välja ehitatud tavatarbijatele mõeldud 5G võrgustikke. Eestis on juba testvõrkudega katsetatud, kuid eeldatavasti ei jõua 5G võrgud meil tavakasutajateni enne järgmist aastat.

Nii mõneski maailma otsas on juba aga ka tarbijatele suunatud võrkudega ots lahti tehtud - mitmeid selliseid võrke on avatud Hiinas ja USAs, USAs näiteks on esimesed võrgud valmis ehitatud Chicagos ja Minneapolises. Nendes linnades saavad käputäis inimesi 5G internetiühendust ka omal käel proovida.

Lisaks räägib 5G-telefonide kahjuks see, et need on on paksemad, raskemad ja nende akukestvus on märgatavalt lühem kui 4G telefonidel, sest esimesed 5G telefonid nõuavad eraldi modemit. 5G telefonidel on tarvis ka suuremaid antenne, mis muudavad telefonid mõõtmetelt paksemaks. Näiteks on Samsung Galaxy S10 5G, S10+'iga võrreldes, paksem, laiem, pikem ja raskem. Kõigele sellele vaatamata on uuendusliku tehnoloogiaga varustatud telefonid ka märkimisväärselt kallimad.

Tekib küsimus: milleks siis 5G tehnoloogia vajalik on, eriti praegu, kui 4G on oma arengujärgu tipus ning valdava osa asjadest saab sellega ju ka täna tehtud? Traadita võrgutehnoloogiate uurimis ja arendamisega tegeleva mõttekoja Signals Researchi juhi Michael Thelanderi sõnul saavad 5G abil teenusepakkujad võrku kohandada uute rakenduste jaoks. "Mõned rakendused nõuavad ülimadalat latentsust, teised vajavad aga väga kõrget töökindlust. Just seda 5G võimaldabki," täpsustas ta.

Ekspertide sõnul aitab 5G tehnoologia kaasa näiteks isesõitvate autode arengule, liitreaalsuse/virtuaalreaalsuse arenemisele, kuid tõdetakse ka, et on terve hulk uusi rakendusviise, mille peale keegi ilmselt veel isegi mõelnud ei ole. Kui 4G tehnoloogia tõi meieni terve hulga suhtlusrakendusi, näiteks Instagrami ja Snapchati, siis samamoodi võib 5G kaasa tuua uute rakenduste buumi.