"Üldiselt on kaameraid võimalik netist otsida, kui selleks on teatud teadmised ja tehnilised vahendid," kommenteeris Riigi Infosüsteemi Ameti intsidentide käsitlemise osakonna juht Tõnu Tammer. Tema sõnul saab läbi käia erinevaid IP-aadresse, mille kaudu kaamerad suhtlevad. Nii võibki juhtuda, et kui kaameras on siiani kasutusel vaikimisi seaded või muudetud parool on liiga lihtne, võivadki pahalased kaamerale ligi saada.

Kuidas oma kaamera sinna sattumist vältida? "Ära tuleks muuta vaikimisi seaded, veel parem kui muuta kaamerapilt saadavaks ainult kinnitatud IP-aadressidele," ütles Tammer. Samuti on tema sõnul oluline kasutada tugevat parooli, milles on segamini suured ja väikesed tähed ning sümbolid.

Sama kinnitab ka Andmekaitse Inspektsioon. AKI tehnoloogiadirektori Urmo Parmu sõnul ei pruugi kaamera kohe pärast karbist välja võtmist turvaline olla. Ka AKI soovitab kaamerate puhul IP-filtrit, mis on seotud kindla IP-aadressiga. "Selleks on tarvilik staatilise IP teenus, mida saab tellida on interneti teenusepakkujalt. Vastasel juhul on pahalastel võimalik kaamerapilt omaniku teadmata üle võtta, seda manipuleerida või kasutada neid bot- võrgustikena küberrünnakute korraldamiseks," ütles Parm.

Vastutus pildi lekkimise eest on ainult kaamera omanikul. "Pilt, milles sisalduvad teiste inimeste isikuandmed, on nähtav ainult lubatud silmadele," ütles AKI spetsialist.

Samas tõdeb Andmekaitse Inspektsioon, et tihti on tegemist inimeste teadmatusega ning seetõttu tehakse alguses selliste kaamerate omanikele ettekirjutus ja õpetatakse probleemi kõrvaldama. Kui aga kaamera omanik ka pärast hoiatust küberturvalisuse suhtes ükskõikseks jääb, võib Andmekaitse Inspektsioon inimese või ettevõtte korrale kutsumiseks rakendada ka trahve.

See, kuidas oma kaamera vaikesätteid muuta, oleneb mõnevõrra kasutaja operatsioonisüsteemist ning konkreetsest kaamera margist, kuid enamasti saab seda teha kaamera kontrollpaneelist, millele saab ligi läbi brauseri. Alati tasub uurida kaameraga kaasa tulnud juhendeid, kuna just seal on tihti kirjas, kuidas vaikimisi paroole muuta.

Vaata lekkinud kaamerate videopilte ja tee kindlaks, et sinu kaamera lekkinute hulka sattunud ei ole SIIN.