„Avaliku konsultatsiooni põhjal näeme, et piirangute tingimustes on parim variant panna sageduskonkursile neli maksimaalselt võrdset luba," sõnas minister oma tänases teates.

Tema ettepaneku järgi jaotatakse 3410-3800 MHz sagedusala neljaks võimalikult võrdseks osaks, st 50/50, 50/50, 50/50 ja 50/40 MHz. Peale Venemaaga koordinatsioonilepingu sõlmimist minnakse üle 90-100 MHz plokkidele.

Minister tunnistas, et tema otsus jagada 5G sagedused mitte kolme vaid nelja telekomiettevõtte vahel ei ole sideturu jaoks ideaalne jaotus, aga see olevat siiski 5G-võrgu ehitamisega alustamiseks piisav.

„5G võrgule üleminek saab olema järk-järguline protsess ning käesolevad 50/50 MHz plokid on esialgsed, sest peale Venemaaga koordinatsioonilepingu sõlmimist saame minna üle suurematele plokkidele vastavalt tarbijate ootustele ja tuleviku vajadustele," märkis Siem.

MKM pidasin siiani 5G sageduste jagamise osas mitteametlikke konsultatsioone, nüüd algas ametlik tagasisidevoor.

Algselt oli MKM-il plaanis 5G-sagedused ära jagada kolme olemasoleva mobiilioperaatori vahel ja käis selle nimel kohtus neljanda soovijaga - maksuvõlgades kohaliku telekomiettevõttega Levikom. Riik võitis ettevõtet kõigis kohtuastmetes, kuid minister tegi võidu saavutamisel järel ikkagi seda, mida Levikom soovinud oli - jagada võrk nelja vahel.